asfalistiko

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: Άδικο για αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους εργοδότες το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό

Την πλέον άδικη εξέλιξη για εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους εργοδότες αποτελεί το υπό συζήτηση κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η οποία υποστηρίζει ότι παρότι οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εισφορές ετών «δεν έχουν πλέον να προσδοκούν παρά μόνο ψίχουλα από τον ασφαλιστικό τους φορέα».

«Αυτό που ζητά η επιχειρηματική κοινότητα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι μερεμέτια, ζητά σοβαρή διακυβέρνηση και όχι επικοινωνιακά τρικ, σύμφωνα με τα οποία για να μην πληγεί μία κοινωνική ομάδα, πλήττεται μια άλλη» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και στο γεγονός ότι «σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, ακόμη και όσοι δηλώνουν εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ το χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών σε σχέση με σημερινό ασφάλιστρο».

«Είναι δεδομένη η αντίθεση μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Το ζητούμενο είναι η ορθολογική κλιμάκωση του και όχι ο δεκαπλασιασμός του» επισημαίνει. Προσθέτει δε ότι και η εναλλακτική λύση που προβάλλεται -της επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές- είναι «βέβαιο πως θα επιφέρει νέες αρνητικές επιπτώσεις» καταλήγει.