ΕΙΔΗΣΕΙΣ
bioniko-akrodaxtulo

Βιονικό ακροδάχτυλο δίνει την αίσθηση της αφής σε ακρωτηριασμένο άνδρα

Επιστήμονες του EPFL (Ελβετία) και του SSSA (Ιταλία) έδωσαν πίσω στον ακρωτηριασμένο Ντένις Άαμπο Σόρενσεν την αίσθηση της αφής, χάρη σε πρωτοποριακό βιονικό εμφύτευμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο eLife και, όπως επισημαίνεται, ο Σόρενσεν είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να αναγνωρίζει μέσω αφής χάρη στο εν λόγω βιονικό ακροδάχτυλο, το οποίο συνδέεται με ηλεκτρόδια που έχουν εμφυτευθεί χειρουργικά στο σημείο που έχει απομείνει.

Τα νεύρα στον βραχίονα του Σόρενσεν ήταν συνδεδεμένα με μηχάνημα που με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένο με το ακροδάχτυλο. Το μηχάνημα αυτό έλεγχε την κίνηση του ακροδαχτύλου στο πλαστικό, με τους αισθητήρες να παράγουν ηλεκτρικό σήμα, το οποίο με τη σειρά του μεταφραζόταν σε μια σειρά από ηλεκτρικά σήματα που μιμούνται τη «γλώσσα» του νευρικού συστήματος.

Τα «μηνύματα» αυτά στη συνέχεια αποστέλλονταν στα νεύρα του Σόρενσεν, ο οποίος ήταν σε θέση να νιώσει την αφή και τις δονήσεις στο χαμένο του δάχτυλο. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η αίσθηση ήταν κοντά σε αυτήν που είχε με το κανονικό του.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ο Σόρενσεν, που είχε τα μάτια δεμένα κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ήταν σε θέση να κάνει διάκριση μεταξύ ομαλών και ανώμαλων επιφανειών στο 96% των περιπτώσεων.

Προηγούμενες δοκιμές με βιονικό χέρι του είχαν επιτρέψει να αντιληφθεί το σχήμα και τη μαλακότητα, ωστόσο το βιονικό ακροδάχτυλο παρέχει ανώτερη αίσθηση από κάθε άποψη.

Στο ίδιο πείραμα συμμετείχαν και άτομα που είχαν κανονικά τα άκρα τους, με την πληροφορία να μεταδίδεται μέσω ηλεκτροδίων που ήταν προσκολημμένα στο μέσο νεύρο του χεριού, κάτω από το δέρμα.