Βελγική εφημερίδα: Έγκριση για εκταμίευση της δόσης τη Δευτέρα
13/11/2015 Share

Βελγική εφημερίδα: Έγκριση για εκταμίευση της δόσης τη Δευτέρα

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το σκηνικό ρήξης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών το οποίο έχει διαμορφωθεί σημειώνει στο σημερινό φύλλο της η βελγική εφημερίδα De Morgen.

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα με τίτλο «Αναβιώνει η ελληνική τραγωδία» διακρίνει μια εκ πρώτης όψεως αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης με αφορμή τόσο τις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και την παρατηρούμενη δυστοκία στην περάτωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εντούτοις εκτιμά ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, την φορά αυτή «δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια πραγματική κλιμάκωση». Παρά τις αντεγκλήσεις, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Euroworkinggroup θα ανάψει το πράσινο φως τη Δευτέρα σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, συμπεραίνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα περιγράφει εκτενώς το χτεσινό σκηνικό στους δρόμους της Αθήνας, όπως επίσης και τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Ωστόσο εκτιμά ότι αυτά που εκτυλίσσονται στις αίθουσες των συσκέψεων δεν συνιστούν παρά απλές «αψιμαχίες» για λόγους εντυπώσεων και εσωτερικής κατανάλωσης και δεν απηχούν καμία διάθεση ρήξης από καμία πλευρά από την στιγμή που η κλιμάκωση της κρίσης δεν συμφέρει κανέναν.

Επισημαίνεται ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως ο μεν Αλ. Τσίπρας θέλει να δείξει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι «παρέμεινε όρθιος» και κατάφερε να περάσει τις θέσεις του, ενώ και το Eurogroup δεν θέλει να περάσει την εντύπωση ότι δίνει μια «λευκή επιταγή» στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επομένως και οι δύο πλευρές παρά την φαινομενική αδιαλλαξία τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία αποτελεί μονόδρομο, εκτιμά η εφημερίδα.

Αναφέρεται τέλος ότι αποτελεί «καλό νέο» το γεγονός ότι τελικά θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως επίσης και ότι έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων.