vitsas

Βίτσας: Θα ζητούσα άμεσα μετεγκατάσταση προσφύγων από την… Τουρκία στην ΕΕ

Ομολόγησε ότι «η αλήθεια είναι ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν»

Μπορεί να βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος περίπου 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση στους καταυλισμούς να είναι εκτός ελέγχου, ωστόσο αυτό που θα ζητούσε άμεσα από τους εταίρους ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας  θα ήταν η μετεγκατάσταση προσφύγων από την… Τουρκία στην ΕΕ.
«Αν εγώ ζητούσα κάτι από τους εταίρους θα ήταν στείλτε τώρα ανθρώπους τεχνικά κλιμάκια και ξεκινήστε τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης στο MEGA.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πέντε νέα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα – ένα εκ των οποίων στον Ελαιώνα – αλλά και αναζητά βιομηχανικούς χώρους προς ενοικίαση ώστε να τους μετατρέψει σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας.

Όσον αφορά την Ειδομένη ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «τις επόμενες ημέρες θα ανέβει κυβερνητικό κλιμάκιο, αν χρειαστεί και με τη συμμετοχή υπουργών, με μεταφραστές και εκπροσώπους μεταναστών στην Ελλάδα για να αρχίσουν να μεταφέρονται στα άλλα κέντρα με κριτήριο και την εθνικότητα».

Για την κατάσταση με την κλειστή σιδηροδρομική γραμμή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «το ζήτημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να κατανοήσουν οι πρόσφυγες ότι φιλοξενούνται. Με βάση τη συνθήκη τη Γενεύης όσοι βρίσκονται σε μια χώρα πρέπει να τηρούν τους νόμους της»

Ομολόγησε, δε, ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα και το συμφέρον των προσφύγων και μεταναστών είναι να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές».

Με αφορμή δε τη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση «σε επίπεδο απαγόρευσης για να μην ανάβουν φωτιές με ξύλα» λέγοντας ότι «είχαμε παρόμοιο συμβάν όπως αυτό στα Διαβάτα στο Κουτσόχερο με τέσσερις σκηνές».

δείτε το video εδώ

από www.protothema.gr