ΕΙΔΗΣΕΙΣ
skilos-thalassa

Αφιέρωμα: Διακοπές με το κατοικίδιό σας

Το κατοικίδιο σας χωρίς αμφιβολία αποτελεί και μέλος της οικογένειας που δεν μπορεί να λείπει από τις διακοπές σας. Τα προβλήματα όμως που προκύπτουν είναι διάφορα. Θα είναι ευπρόσδεκτο εκεί που θα μείνετε; Πως θα το μεταφέρετε;

Πριν επιλέξετε το κατάλυμα και μέσο μεταφοράς, καλό θα είναι να πληροφορηθείτε αν και πως θα μπορεί να σας συντροφεύσει και ο πιστός σας φίλος. Για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων οφείλετε να γνωρίζετε τα δικαιώματα καθώς και τις υποχρεώσεις σας κατά τη διάρκεια τόσο της μετακίνησης όσο και της διαμονής σας.

Κάμπινγκ ή ξενοδοχείο;

Πριν φύγετε για διακοπές, πρέπει να αποφασίσετε αν θα επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο οργανωμένο κάμπινγκ ή σε ξενοδοχείο. Εάν προτιμήσετε το κάμπινγκ, το πιθανότερο είναι ότι θα αρέσει περισσότερο και στο σκύλο σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε εάν επιτρέπονται τα κατοικίδια και υπό ποιες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μη ξεχάσετε να έχετε πάντα μαζί σας το λουρί του σκύλου καθώς και το βιβλιάριό του και να τηρείτε πιστά τους κανόνες υγιεινής.

Εάν πάλι επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο, επιλέξτε κάποιο που τα τετράποδα είναι ευπρόσδεκτα. Τα ξενοδοχεία που δέχονται ζώα δεν είναι πολλά και συνήθως προσφέρεται κάποιο δωμάτιο λιγότερο κεντρικό. Φυσικά, πρέπει και πάλι να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο εάν μπορείτε να έχετε μαζί σας το κατοικίδιό σας και εάν υπάρχει κάποια extra χρέωση για αυτό.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα ξενοδοχεία

Στα ξενοδοχειακά καταλύματα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας ζώων εφόσον το επιτρέπει η επιχείρηση. Ο κανονισμός σχέσεων ξενοδόχων – πελατών είναι αυτός που αναφέρει κανόνες και όρους για τη διαμονή και την πιθανή ακύρωση. Ο νόμος είναι του 1986 (Ν. 1652/30-10-1986, ΦEK 167 A’) και απαγορεύει τα κατοικίδια εντός ξενοδοχείου. Τα επιτρέπει μόνο σε ειδικούς χώρους (άρθρο 23), που ελάχιστα ξενοδοχεία έχουν.

Υπάρχουν ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια, είτε με κάποια ημερήσια αποζημίωση είτε δωρεάν. Ειδικότερα στα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πόλεις συνήθως προσφέρονται ειδικά δωμάτια τα οποία δεν έχουν στο δάπεδο μοκέτες ή χαλιά (για την αποφυγή μετάδοσης παρασίτων και για περισσότερη καθαριότητα), ενώ στα νησιά προσφέρεται κάποιο δωμάτιο λιγότερο κεντρικό.

Κατά τη διαμονή σας φροντίστε να μην ενοχλείτε τους άλλους πελάτες και κατά την αναχώρηση αφήστε το δωμάτιο όσο γίνεται καθαρό.

Η πιο εύχρηστη και καλύτερα ενημερωμένη ιστοσελίδα για να βρείτε ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο που θα σας δεχτούν μαζί με το κατοικίδιό σας είναι η εξής: www.officialpethotels.com.

Ποια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας

Τα δικαιώματα καθορίζονται από την πολιτική του κάθε ξενοδοχείου. Ως επί το πλείστον, περιορίζονται στην είσοδο και την παραμονή του κατοικίδιου σε ορισμένους χώρους, οι οποίοι διαφέρουν ανάλογα με το κατάλυμα. Μπορείτε να βρείτε κάποια που επιτρέπουν την πρόσβασή του σχεδόν παντού και άλλα που την περιορίζουν σε συγκεκριμένα μέρη (π.χ. αυστηρά στο δωμάτιο και στους διαδρόμους).

Το κατοικίδιό σας θα μείνει μαζί σας σε κλουβί ή σπιτάκι. Πρέπει να είναι πάντα υπό την επίβλεψή σας και να κυκλοφορεί με λουράκι ή μέσα στο κλουβί του. Επίσης, πρέπει να είναι υγιές, εμβολιασμένο και να διαθέτει το απαραίτητο βιβλιάριο υγείας. Ακόμη, οφείλετε να γνωρίζετε πως είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε φθορά προκληθεί.

Σκύλος και παραλία

Τα σκυλιά όμως όπως και τα παιδιά θέλουν προσοχή στη παραλία. Άφθονο νερό, ομπρέλα για να αποφύγετε τη θερμοπληξία και είστε έτοιμοι για βουτιές. Σύμφωνα με το νόμο, οι σκύλοι μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα μαζί σας υπό προϋποθέσεις.

Ο νόμος 4235/2014 (Α’32), που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012, για τα ζώα συντροφιάς, αναφέρει ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Τα… απαραίτητα

Αφού αποφασίσατε που θα μείνετε, πρέπει να φτιάξετε μια λίστα και με όλα τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας για τον τετράποδο φίλο σας.

Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως το βιβλιάριο υγείας του. Εάν από την άλλη ταξιδέψετε οδικώς, μην ξεχάσετε τη ζώνη ασφαλείας και στον σκύλο και μην τον αφήσετε για κανένα λόγο μόνο του στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη. Επίσης, ένα check up στον κτηνίατρο θα ήταν καλό.

Επόμενο απαραίτητο αξεσουάρ, το περιλαίμιο (και ταυτότητα με το τηλέφωνό σας σε περίπτωση που χαθεί) για να έχετε τον έλεγχό του όταν βρίσκεστε με κόσμο ώστε να είναι και εκείνος ασφαλής, ενώ άκρως σημαντικό θέμα είναι το φαγητό και το νερό του. Να μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας πιάτα φαγητού, νερού αλλά και ξηρά τροφή. Πριν το ταξίδι αποφύγετε να τον ταΐσετε γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστεί και να κάνει εμετό.

Παράλληλα, επειδή το καλοκαίρι τα κουνούπια και οι σκνίπες κάνουν… πάρτι, μην παραλείψετε να βάλετε την απαραίτητη αμπούλα στον σκύλο σας. Προμηθευτείτε με το ειδικό κολάρο που τα απωθεί, ενώ καλού κακού πάρε μαζί και σιτρονέλα.

Επίσης, να έχετε μαζί μια πετσέτα για τον σκύλο, σακούλες σκουπιδιών για τις ακαθαρσίες του, φίμωτρο – ακόμα και αν δεν δαγκώνει καθώς μπορεί να χρειαστεί. Τέλος, μια βούρτσα τόσο για θέμα καλλωπισμού όσο και υγιεινής και φυσικά τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Στο αεροπλάνο

Πριν ταξιδέψετε μαζί με τον σκύλο σας με το αεροπλάνο υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Σε καμία περίπτωση μην πάτε στο αεροδρόμιο χωρίς να έχετε ενημερώσει την εταιρία για τη μεταφορά του σκύλου σας.

Μερικές ημέρες πριν την αναχώρηση κάντε έλεγχο στο βιβλιάριο υγείας του σκύλου για να σιγουρευτείτε πως έχουν γίνει όλα τα εμβόλια και πρόσφατη παρασίτωση. Η πιστοποίηση για το εμβόλιο λύσσας είναι απαραίτητη.

Μην ναρκώσετε το σκύλο καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν δέχονται ναρκωμένα ζώα. Επίσης, τα ηρεμιστικά χάπια δυσκολεύουν την αναπνοή. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε προηγουμένως.

Όσον αφορά τώρα τη μεταφορά του κατοικίδιου μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, επιτρέπεται μόνο εφόσον το κατοικίδιο μεταφέρεται μέσα σε ειδικό κλουβί. Οι επιβάτες μπορούν να ταξιδεύουν με έναν μόνο σκύλο μέσα στην καμπίνα. Ο σκύλος θα ταξιδέψει μέσα σε ειδικό κλουβί, το οποίο πρέπει να διαθέτετε. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μεταφέρετε παραπάνω από ένα κατοικίδιο, τότε αποτελεί βασική προϋπόθεση για την μεταφορά τους να είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.

Οι διαστάσεις του κλουβιού δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 55 εκατοστά μήκος, 40 εκατοστά ύψος και 23 εκατοστά πλάτος. Το ανώτερο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου μαζί με το κλουβί του είναι οκτώ κιλά, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταφορά του αποτελεί η επίδειξη του βιβλιάριου υγείας του στο check-in καθώς και να έχει τοποθετηθεί το απαραίτητο ηλεκτρονικό μικροτσίπ-ταυτότητα. Για ταξίδια εξωτερικού απαιτείται διαβατήριο κατοικίδιων που εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.

Σε περίπτωση που το βάρος του σκύλου ξεπερνάει τα οκτώ κιλά, τότε η μεταφορά γίνεται μόνο στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους, ακολουθώντας την ανάλογη διαδικασία κράτησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μεταφορά ζώων στον χώρο αποσκευών πραγματοποιείται μόνο στα αεροσκάφη τύπου Airbus. Οι διαστάσεις του κλουβιού διαφέρουν ανάλογα με το βάρος του κατοικίδιου. Επίσης όταν ο σκύλος βρίσκεται σε όρθια θέση πρέπει το κεφάλι του να απέχει δέκα εκατοστά από το πάνω μέρος του κλουβιού. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να ενημερωθείτε σχετικά από την εταιρεία που θα ταξιδέψετε.