prosfyges_33

Αρνητικός ο Δήμος Λαγκαδά: «Όχι στη δημιουργία καταυλισμών προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών»

Την απόλυτη άρνησή του να δεχθεί τη δημιουργία καταυλισμών προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Λαγκαδά. Με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα του τύπου, ο δήμος Λαγκαδά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Όπως πληροφορηθήκαμε από σημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, έχουν προταθεί από τοπικές αρχές, επτά εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα εντός και περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, για να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα φιλοξενίας προσφύγων.

Με τον ίδιο επίσης τρόπο πληροφορηθήκαμε ότι οι προτάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε τοπικό επίπεδο, ελήφθησαν κατά την διάρκεια σύσκεψης Δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος και του Νομού Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή εκπροσώπων του στρατού και της αστυνομίας.

Ο Δήμος Λαγκαδά δεν γνώριζε και δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετέχει στη σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει τις απόψεις του για την ύπαρξη ή μη χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή ευθύνης του.

Άλλωστε, συζήτηση και λήψη απόφασης για ένα τόσο σοβαρό αυτοδιοικητικό ζήτημα, μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΚΕΔΕ. Επιπλέον, το γεγονός ότι προσκλήθηκαν στη σύσκεψη ορισμένοι μόνο Δήμαρχοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καταδεικνύει την αστοχία του όλου εγχειρήματος. Σε κάθε δε περίπτωση, δεν είναι λογικό συνάδελφοι αιρετοί να υποδεικνύουν στρατόπεδα και εγκαταστάσεις που δεν ανήκουν στην δική τους εδαφική αρμοδιότητα.

Ο Δήμος Λαγκαδά παρόλο το σεβασμό και την ευαισθησία που δείχνει στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτεί σε καμιά περίπτωση τη δημιουργία καταυλισμών προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα όρια του Δήμου».