ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από το υπουργείο Υγείας ο έλεγχος των νέων προϊόντων καπνού

Σε ισχύ τίθεται ο νόμος 4419/2016, ο οποίος προβλέπει την προσαρμογή του εθνικού στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου των προϊόντων καπνού.

Με βάση τον νόμο, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινοποίηση στο υπουργείο Υγείας για κάθε τέτοιο προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην ελληνική αγορά.

Η κοινοποίηση ελέγχεται από πενταμελή επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Μέλη της είναι η Σοφία Χατζίδου (προϊσταμένη τμήματος Παραγόντων Κινδύνου του υπουργείου Υγείας), o Νίκος Σπετσέρης (εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών), η Σταματίνα Χρόνη (εκπρόσωπος toy υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης), o Κωνσταντίνος Γκίρτης (φαρμακοποιός στον ΕΟΦ) και o Μιχαήλ Τουμπής (εκπρόσωπος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας).

Η επιτροπή θα αξιολογεί, μεταξύ άλλων, τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του.

Μελέτες

Θα εξετάζει τις διαθέσιμες μελέτες, τις συνοπτικές περιγραφές τους και τις έρευνες αγοράς σχετικά με τις προτιμήσεις διάφορων ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των σημερινών καπνιστών.

Θα μελετούν, επίσης, άλλες διαθέσιμες και σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ανάλυση κινδύνου-οφέλους του προϊόντος, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην παύση της κατανάλωσης καπνού, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην έναρξη της κατανάλωσης καπνού και προβλεπόμενες επιδράσεις στους καταναλωτές.

Κάθε μέλος της επιτροπής εξετάζει τα στοιχεία του φακέλου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου που εκπροσωπεί και συντάσσει μαζί με τα λοιπά μέλη της επιτροπής κοινή γνωμοδότηση (σύμφωνη γνώμη) προς τον υπουργό Υγείας περί αδειοδότησης ή μη του προϊόντος, εντός προθεσμίας τριών μηνών.

Πληροφορίες

Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού υποχρεούνται να διαβιβάζουν κάθε νέα ή επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις μελέτες, την έρευνα και άλλες πληροφορίες.

Το υπουργείο Υγείας μπορεί να απαιτεί από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να πραγματοποιούν πρόσθετες δοκιμές ή να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες.

Ο τεχνικός φάκελος κάθε νέου προϊόντος πρέπει να κατατίθεται από τους κατασκευαστές ή εισαγωγείς τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν τεθεί σε κυκλοφορία το προϊόν.

Πηγή: iatronet.gr