turk

Αποφύγετε τα ταξίδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, προειδοποιεί η Αυστραλία

Προειδοποίηση στους αυστραλούς πολίτες να αποφύγουν τυχόν επισκέψεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη εξέδωσε το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τις δύο πόλεις τους τελευταίους τρεις μήνες, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 80 ανθρώπων. 

Στην ταξιδιωτική οδηγία, η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ καλεί τους αυστραλούς πολίτες να «επανεξετάσουν την ανάγκη να ταξιδεύσουν» σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη – που συνιστά το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης σε κλίμακα τεσσάρων – και υπογραμμίζει ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει ζωντανή.

«Τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να απειλούν με περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων στοχεύοντας τουρίστες και Δυτικούς», σημειώνει η κ. Μπίσοπ.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες του να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό από την Τουρκία, λόγω της τρομοκρατικής απειλής.

Η αυστραλιανή ταξιδιωτική οδηγία έρχεται τη στιγμή που χιλιάδες Αυστραλοί ετοιμάζονται να ταξιδεύσουν στην Τουρκία για τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για την εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί έχασαν τη ζωή τους.

Η κ. Μπίσοπ σημειώνει ότι οι αυστραλοί πολίτες που θα ταξιδεύσουν στην Τουρκία θα πρέπει να «ελαχιστοποιήσουν» το χρόνο που θα περάσουν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, αν και η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα για συγκεκριμένες απειλές όσον αφορά τις εκδηλώσεις μνήμης.

Ο τουρκικός τουρισμός έχει ήδη χτυπηθεί βαρύτατα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, με τις αφίξεις να πέφτουν κατά 10,3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία.

Πέραν της τρομοκρατικής απειλής, ο τουρκικός τουρισμός υφίσταται βαρύ πλήγμα λόγω των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ρωσία.

Πηγή: skai.gr