KERIM OURAS

Απειλεί ο Τούρκος πρεσβευτής: Η μη έκδοση των «8» δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις

Με ένα πρωτοφανές διάγγελμα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα κλιμακώνεται η πίεση προς την Αθήνα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Σε μία τουλάχιστον ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα της διπλωματίας, ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην εκδοθούν οι 8 εκζητούμενοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος «δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις» Ελλάδας και Τουρκίας. Προχωρώντας ακόμη περισότερο, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να είχε δώσει καν άδεια για να προσγειωθεί το ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είχε επιλογή από τη στιγμή που είχε δηλωθεί «Mayday», δηλαδή ότι το ελικοπτερο βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.

Η δήλωση του Τούρκου πρεσβευτή μεταδόθηκε από το Reuters, το οποίο στο τηλεγράφημά του σημειώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από μακρά περίοδο εχθρότητας.

Νωρίτερα, πάντως, και ο τουρκικός Τύπος είχε μπει στο παιχνίδι της άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα για την έκδοση των οκτώ εκζητούμενων στρατιωτικών, με την φιλοκυβερνητική Star να υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί μετείχαν στην ομάδα των κομάντος που είχε αναλάβει το σχέδιο της φυσικής εξόντωσης του Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου έκανε διακοπές, στη Μαρμαρίδα.