ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απίστευτο: Παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από ένα… χάμπουργκερ!

Διπλωματικό επεισόδιο λίγο έλειψε να προκαλέσει ένα… χάμπουργκερ με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε για να τιμήσει τα γενέθλια του Βλαντιμίρ Πούτιν και το ίδιο το εστιατόριο να το διαψεύδει κατηγορηματικά. 

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο σαββατοκύριακο όταν τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσία μετέδωσαν την είδηση ότι το νεοϋρκεζικο εστιατόριο Lucy’s Cantina Royale εμπνεύστηκε ένα ξεχωριστό πικάντικο μπέργκερ προς τιμήν του ρώσου προέδρου, προκειμένου να τιμήσει τα 65α γενέθλιά του, το Σάββατο.

Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της λατρείας που απολαμβάνει ο Πούτιν ανά τον κόσμο, σχολίασε το Channel One, η ναυαρχίδα των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου. «Δεν είναι μόνο οι διεθνείς ηγέτες που εύχονται χρόνια πολλά στον πρόεδρό μας, αλλά και συνηθισμένοι πολίτες και, επιπλέον, με εντελώς πρωτότυπους τρόπους», επεσήμανε εμφατικά ο παρουσιαστής.

Μάλιστα το βίντεο διανθιζόταν και από τη μαρτυρία μιας γυναίκας, εργαζόμενης στο εστιατόριο, η οποία μιλούσε με εγκωμιαστικά λόγια για τον πρόεδρο της Ρωσίας. Το βίντεο ήταν παραγωγή της Ruptly, μιας εταιρείας που ανήκει στο Russia Today, το τηλεοπτικό κανάλι που στηρίζει τον Πούτιν.
Όταν όμως ο Αλεξέι Κοβάλεφ, ένας ρώσος δημοσιογράφος ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα του ξεσκεπάζει συχνά την προεδρική προπαγάνδα, τηλεφώνησε στο εστιατόριο, τον ενημέρωσαν ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία σχέση.

«Το εστιατόριό μας δεν έχει γιορτάσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τα γενέθλια του Βλαντιμίρ Πούτιν και επομένως δεν έχει διαθέσει ποτέ ένα τέτοιο μπέργκερ», απάντησε ο εκπρόσωπος τους εστιατορίου στην βρετανική εφημερίδα Guardian, όταν και εκείνη απευθύνθηκε σε αυτούς, προσθέτοντας πως η επιχείρηση έχει ήδη απευθυνθεί στους δικηγόρους της για να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς.

«Επιθυμούν τη δυτική προσοχή και αναγνώριση τόσο πολύ ώστε να είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν σε κάθε ψέμα προκειμένου να δείξουν ότι οι απλοί άνθρωποι στη Δύση δέχονται το μεγαλείο του Πούτιν. Είναι πραγματικά λυπηρό», σχολιάζει ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε την απάτη.

Τα κρατικά Μέσα της Ρωσίας πάντως επιμένουν στην αυθεντικότητα της είδησης, λέγοντας ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητούν τις πηγές τους.