AntoniouMixani9216sk

Αντώνης Αντωνίου, από τον ρόλο του Νίκου Κοεμτζή στη Μουρμούρα (video)

Ο Αντώνης Αντωνίου είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές στις οποίες πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Πριν από την τηλεοπτική του καριέρα είχε μια εξίσου αξιόλογη κινηματογραφική πορεία, ενώ παράλληλα έπαιζε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Η πιο γνωστή του ταινία, που θεωρεί ότι τον καθιέρωσε και ως πρωταγωνιστή, ήταν η «Παραγγελιά» του Παύλου Τάσιου, η οποία περιγράφει τον χαρακτήρα και το έγκλημα του Νίκου Κοεμτζή, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία το 1973.

Ο Αντώνης Αντωνίου ενσάρκωσε τον Κοεμτζή, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού και των κριτικών κινηματογράφου, αλλά και το βραβείο Α΄ Ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως ο ρόλος αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός στην καριέρα του, ενώ σε συνέντευξή του στο schoolpress, σχολιάζοντας το βλέμμα του στη σκηνή του εγκλήματος που είναι και η πιο χαρακτηριστική της ταινίας, είπε:

«Με ρώταγε ο Σακελάριος που τους ξέρω αυτούς τους ανθρώπους και αποδίδω έτσι τη συμπεριφορά τους. Ελάχιστα τους ήξερα, ήμασταν όμως λαϊκά παιδιά και γνώριζα αυτό το βλέμμα. Όταν κάποιος βρίσκεται σε διωγμό, όπως ο Κοεμτζής, αγριεύει το μάτι του. Όταν πρέπει να επιβιώσεις, όταν βρίσκεσαι σε άμυνα, γίνεσαι σκληρός, γίνεσαι πέτρα, ειδάλλως παραιτείσαι. Η «Παραγγελιά» κυκλοφόρησε το 1980. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Αντωνίου είχε παίξει σε αρκετές ταινίες πλάι σε γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Θανάσης Βέγγος στις ταινίες, Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι και Από πού πάνε για τη Χαβούζα. Συμμετείχε και στη Μαντώ Μαυρογένους, όπου πρωταγωνιστούσε η Τζένη Καρέζη και ο Πέτρος Φυσσούν. Την ίδια χρονιά που ενσάρκωσε τον Κοεμτζή, έπαιξε και στην πολιτική ταινία του Νίκου Τζίμα «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο», όπου ερμήνευσε τον ρόλο του Νίκου Πλουμπίδη.

 

Η ταινία ήταν κοντά στα πολιτικά πιστεύω του ηθοποιού, που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Στη «Μηχανή του Χρόνου» ανέφερε για την οικογένειά του: «Είχαμε αριστερό και κατατρεγμένο παρελθόν. Ήτανε μία από τις χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα που κυνηγηθήκανε από παππού μέχρι εγγονούς. Και μέσα σε προβληματικές οικονομικές σχέσεις και κυνηγητά η αγανάκτηση η απελπισία και η οργή φούντωνε». Μετά από αρκετά χρόνια από την πρώτη προβολή της «Παραγγελιάς», ο ηθοποιός συνάντησε τον Νίκο Κοεμτζή, αλλά δεν συζήτησαν καθόλου για το θέμα της ταινίας και του εγκλήματος. Ο ηθοποιός είπε στη «Μηχανή του Χρόνου»: «δεν μιλήσαμε καθόλου για την ταινία. Περισσότερο τον ρώτησα πώς περνάς, αντέχεις, θες τίποτα από μένα; Πιο πολύ είναι μια ανθρώπινη και φιλική προσέγγιση».

Απέτυχε στις πρώτες εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή

Ο Αντώνης Αντωνίου γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Ιωνία. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Μικρά Ασία και η μητέρα του από την Κεφαλονιά. Στη Νέα Ιωνία, όπου πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, η καθημερινότητα ήταν δύσκολη:

«Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά ότι δεν είχε βρύσες για να παίρνουμε νερό και το κουβαλάγαμε με τους τενεκέδες και πορευόμασταν. Όποιος μάζευε κάποια χρήματα έφευγε σε άλλη γειτονιά». Αυτό έκαναν και οι γονείς του και σύντομα τα πράγματα καλυτέρεψαν για την οικογένεια Αντωνίου. Μεγαλώνοντας, ο Αντώνης δεν είχε σκοπό να γίνει ηθοποιός. Η μόνη εμπειρία που είχε στην υποκριτική ήταν μια χριστουγεννιάτικη σχολική γιορτή. Όταν τελείωσε το σχολείο, ο πατέρας του του πρότεινε να γίνει ηλεκτρολόγος – μηχανικός κι έτσι γράφτηκε σε μια σχολή την οποία παράτησε, καθώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

 

Οι γονείς του δεν είχαν αντίρρηση κι έτσι ο Αντωνίου έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή. Την πρώτη φορά απέτυχε, αλλά επέμεινε και τη δεύτερη φορά τα κατάφερε. Παράλληλα με τη σχολή, δούλευε περιστασιακά σε οικοδομές για να βγάζει χρήματα. Ακόμα και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και μέχρι να καθιερωθεί ως ηθοποιός, συνέχισε να δουλεύει στην οικοδομή επειδή όπως έχει πει ήταν η περίοδος της Χούντας και δεν ήθελε να εργαστεί στην «ελεγχόμενη» τηλεόραση.

Ο Αντώνης Αντωνίου είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Νατάσα Ασίκη, με την οποία έχει αποκτήσει τρεις κόρες. Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν σε μια θεατρική παράσταση, ερωτεύτηκαν και έκτοτε είναι μαζί και αγαπημένοι. Εκτός από τη ζωή, είναι πολύ συχνά και θεατρικό ζευγάρι σε παραστάσεις που πολλές φορές σκηνοθετεί ο ίδιος.

Πηγή: news247.gr