ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτά εργασιακό και νέα μέτρα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο προκειμένου έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να καταστεί εφικτό – κατ ελάχιστον – να υπάρχει σύγκλιση στα πιο πολλά από τα ανοιχτά παιδιά της δεύτερης αξιολόγησης και να προχωρήσει ομαλά η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα (και όχι μόνο) μέτρα για το χρέος.

Στόχος είναι  – σε αυτό το σενάριο – να υπάρξει αν όχι ανακοίνωση της επίτευξης της τεχνικής συμφωνίας επί της αρχής (staff level agreement), μία ισχυρή δήλωση περί σημαντικής προόδου και δυνατότητας εύρεσης λύσης για την δεύτερη αξιολόγηση άμεσα, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η συνολική συμφωνία και για το χρέος και για το ρόλο του ΔΝΤ έως το τέλος του έτους.

Και σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συζητείται να ανακοινωθεί μία νέα τρίτη άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που προς το παρόν γίνονται εξ αποστάσεως.

Βεβαίως διαπραγματευτικές πηγές δεν αποκλείουν και το «καλό» σενάριο: έως την Δευτέρα η πολυπόθητη συμφωνία να επιτευχθεί.

Θεωρείται ότι η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι μεγάλη και επισημαίνεται ότι αυτή η άποψη αποτυπώνεται τόσο στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, όσο και σε δημοσιεύματα του (συνήθως αρνητικού) γερμανικού τύπου…

Άλλωστε ο αρμόδιος Επίτροπος (σ.σ. που είχε ζητήσει από την Αθήνα επιτάχυνση με στόχο συμφωνία έως σήμερα) έκανε σαφή την πεποίθησή του ότι πρέπει να συνεχιστεί η εργασία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, τονίζοντας ωστόσο ότι αν και δεν θα αποτελέσει την «καταληκτική» συνεδρίαση, θα είναι ένα «σημαντικό βήμα».

Ο μεγάλος άγνωστος των (τουλάχιστο) 3,5 δισ. ευρώ

Πριν φτάσει η Ελλάδα και οι δανειστές (και το ΔΝΤ) σε αυτή την πρώτη τεχνική συμφωνία θα πρέπει με κάποιο τρόπο είτε να ξεπεραστεί, είτε να παρακαμφθεί… προσωρινά (δηλαδή έως την τελική συνολική συμφωνία) το πιο μεγάλο αγκάθι: αυτό της σύγκλισης των απόψεων ή του «συμβιβασμού» για τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως τα υπολογίζει το ΔΝΤ και η γερμανική πλευρά.

Ο λόγος για ένα δημοσιονομικό «κενό» που φτάνει (ή και ξεπερνά) τα 3,5 δισ. ευρώ και προκαλείται από την πεποίθηση ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να φτάσουν μόνο στο 1,5% του ΑΕΠ την οποία διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εν αντιθέσει με τον Ευρωπαϊκό άξονα ο οποίος παραμένει σταθερός σε εκτίμηση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ. αλλά με το ζήτημα της μείωσής τους μετά το 2018 να συναντά προς το παρόν αντιστάσεις και από τη γερμανική πλευρά αλλά και από θεσμικά στελέχη του Eurogroup).

Το άλλο ζήτημα που ανακύπτει είναι το δημοσιονομικό κενό που απομένει για το 2018 (η ελληνική πλευρά το προσδιορίζει σε 0,1% του ΑΕΠ), αλλά και το μεγάλο αγκάθι του εργασιακού που πλέον είναι δεδομένο ότι οδεύει προς πολιτική επίλυση.

Παραμένουν προς επίλυση και άλλα πεδία όπως αυτό της εξωδικαστικής λύσης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ νέα «αγκάθια» ανακύπτουν με πρόσφατο το παράδειγμα την αγορά ενέργειας.

Επισήμως η ατζέντα του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας δεν προβλέπει τη λήψη απόφασης αλλά μόνο απολογισμό προόδου, με σαφή πάντως αναφορά ότι θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα παρέμβασης στο χρέος στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου και με προϋπόθεση όχι μία συμφωνία επί της αρχής για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η οποία έχει ήδη επιτευχθεί…

Πηγή: capital