diastima-exogioinoi

Αναζητούν εξωγήινους σε μυστηριώδες «άστρο της Τάμπι»

Στην αναζήτηση εξωγήινων στο «πιο μυστηριώδες άστρο του Γαλαξία» έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο κινητό ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου.

Το λεγόμενο «άστρο της Τάμπι», γνωστό επισήμως ως KV 8462852, πήρε το όνομα της αστρονόμου Τάμπι Μπογιάζιαν που παρατήρησε την ασυνήθιστη συμπεριφορά του το 2015.

Από τότε, οι αστρονόμοι συνεχίζουν να να ξύνουν τα κεφάλια τους: η φωτεινότητα του άστρου παρουσιάζει μη περιοδικές, απότομες αυξομειώσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι το εντυπωσιακό νούμερο του 20%, και δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε άλλο άστρο.

Μια από τις θεωρίες που είχαν προταθεί είναι ότι το άστρο της Τάμπι περιβάλλεται από ένα σμήνος κομητών, οι οποίοι μπλοκάρουν ένα μέρος της ακτινοβολίας του άστρου όταν περνούν από μπροστά του. Η υπόθεση αυτή όμως διαψεύστηκε από επόμενη μελέτη.

Σύμφωνα με νεότερες παρατηρήσεις, πέρα από τις απότομες αυξομειώσεις, η λαμπρότητα του KIC 8462852 πέφτει αργά αλλά σταθερά εδώ και δεκαετίες.
Μέχρι στιγμής οι αστρονόμοι δεν έχουν ρίξει νέα θεωρία στο τραπέζι, κάτι που ενισχύει την ιδέα ότι αυτό που μπλοκάρει το φως του άστρου είναι μια εξωγήινη υπερκατασκευή, πιθανώς μια «σφαίρα Ντάισον» που επιτρέπει στους εξωγήινους να αντλούν ενέργεια από το αστέρι.

Το άστρο της Τάμπι μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του Breaktrhrough Initiative, ενός προγράμματος για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης που ξεκίνησε το 2015 με κονδύλι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μια ιδέα του ρώσου μεγιστάνα Γιούρι Μίλνερ, την οποία στηρίζουν μεταξύ άλλων ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook.

Η ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ραδιοτηλεσκόπιο του Γκριν Μπανκ στη Βιρτζίνια, το οποίο έχει διάμετρο 100 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο στρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, για να ανιχνεύσει τυχόν ραδιοεκπομπές.

Η ύπαρξη μιας εξωγήινης υπερκατασκευής «δεν είναι πολύ πιθανή -κάτι σαν μία στο δισεκατομμύριο» σχολιάζει τώρα ο Νταν Γουέρτιμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επικεφαλής του Berkeley SETI.

«Παρόλα αυτά, πρέπει να το εξετάσουμε» προσθέτει.