ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναζητούνται μοναχοί για το πρώτο ελληνικό μοναστήρι της Σουηδίας

Αναζητούνται μοναχοί που θα στελεχώσουν το πρώτο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Σουηδίας, το ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκείας.
Το μοναστήρι βρίσκεται στο Ρέττβικ της Σουηδίας, σε απόσταση τριών ωρών (οδικώς) βόρεια της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

Η μονή, όπως γράφει το news.gr, είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβική χερσόνησο.

Ιδρύθηκε από τον Ιερομόναχο π. Ευσέβιο Βίττη το 1973, ενώ μετά την κοίμησή του, τη συντήρηση του χώρου ανέλαβε ο σύλλογος φίλων του ησυχαστηρίου «Ορθόδοξη Αδελφότητα Άγιος Νικόλαος».

Το 2010 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου έμεινε ακατοίκητο μέχρι το 2014, οπότε μεταβιβάστηκε στη Μητρόπολη Σουηδίας, η οποία ανέλαβε την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του. Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκαν εργασίες αγιογραφίας στον ναΐσκο του ησυχαστηρίου, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσει ο εξωραϊσμός του αύλειου χώρου του και η επανέκδοση θεολογικών μελετών στην ελληνική και τη σουηδική γλώσσα.

Προ ημερών γιορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρωνος της Λυκείας, στο ομώνυμο ησυχαστήριο.

Τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα καθώς και αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως του ιδρυτή του ησυχαστηρίου. Ακολούθησε γεύμα, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στη Στοκχόλμη Δημητρίου Τουλούπα και προσκυνητών από τη Στοκχόλμη, την Ουψάλα, το Ρέττβικ, το Γιάβλε και το Όσλο.