ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον ιρανικού στον Περσικό Κόλπο

Νέα ένταση μεταξύ των αμερικανικών και των ιρανικών δυνάμεων σημειώθηκε την Κυριακή, όταν αμερικανικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν σε αποστολή στον Περσικό Κόλπο, άνοιξε πυρ εναντίον ιρανικού σκάφους περιπόλου, το οποίο εμπόδιζε τη διέλευσή του.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, το USS Mahan εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά, αφού πρώτα εξάντλησε όλες τις λύσεις που είχε στη διάθεσή του, όπως να επικοινωνήσει με το πλήρωμα του ιρανικού πλοίου και να εκτοξεύσει φωτοβολίδες καπνού.

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο Στενό του Ορμούζ, όταν το αμερικανικό πλοίο εμποδίστηκε από το ιρανικό. Τα δύο πληρώματα είχαν επικοινωνία μεταξύ τους, η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν κατέληξε σε αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με μία αναφορά, το ιρανικό πολεμικό σκάφος πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα προς το αμερικανικό και παρά τις προειδοποιήσεις του, δεν ανέκοψε, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του USS Mahan να διατάξει τη ρίψη προειδοποιητικών βολών.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού ναυτικού, η ιρανική περίπολος έφτασε σε απόσταση 900 γιάρδων, πριν γίνει η ρίψη των βολών εναντίον του.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ωστόσο είχαν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την άρση του εμπάργκο και των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Εντούτοις, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, αναμένεται νέα κλιμάκωση, καθώς ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος έχει εκφράσει κατ΄ επανάληψη και δυναμικά τις αντιρρήσεις τους στην πολιτική του ΟΗΕ και του Μπαράκ Ομπάμα, στο ζήτημα του Ιράν.