ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλχημιστές της κομμωτικής φτιάχνουν βαφή που αλλάζει χρώμα

«Είναι ένα εφηβικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» λέει η δημιουργός της πρώτης βαφής μαλλιών που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η Λόρεν Μπάουκερ, ιδρυτής της λονδρέζικης εταιρείας The Unseen, παρουσίασε την καινοτομία της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, και ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών που θα μπορούσαν να φέρουν τη βαφή στην αγορά.

Η νέα βαφή «Fire», η οποία διαρκεί μερικά λουσίματα όπως άλλες βαφές, είναι σχεδιασμένη να αντιδρά σε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Μια βερσιόν είναι μαύρη στο κρύο και κόκκινη στη ζέστη, άλλες αλλάζουν από μαύρο σε άσπρο, από ασημί σε γαλάζιο, από μπλε σε άσπρο και από μαύρο σε κίτρινο.

Η Μπάουκερ, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «αλχημίστρια των υλικών, εξηγεί στο περιοδικό Forbes ότι η νέα βαφή βασίζεται σε «θερμοχρωμικά μελάνια», τα οποία μπορεί να θυμούνται κάποιοι από τα μπλουζάκια Global Hypercolor τις δεκαετίες του 1980 και ’90.

«Το ενεργό τμήμα του συστήματος βαφής είναι ένα περίπλοκο οργανικό μόριο, το οποίο αντιδρά με τον εαυτό του με αντιστρεπτό τρόπο» ανάλογα με τη θερμοκρασία, εξηγεί η Μπάουκερ.

Το πρόβλημα που έπρεπε να λύσει η ομάδα της ερευνήτριας είναι ότι τα θερμοχρωμικά μελάνια είναι τοξικά για το δέρμα. Όπως λέει η ίδια, «μπορεί κανείς να εμποδίσει την ανεπιθύμητη δράση αυτών των ερεθιστικών χημικών μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «πολυμερική σταθεροποίηση», στην οποία μόρια σαν αλυσίδες [πολυμερή] τυλίγονται γύρω από τον ερεθιστικό παράγοντα».

Η συνταγή της βαφής χρειάστηκε επίσης να ρυθμιστεί ώστε να αντιδρά στις αλλαγές της θερμοκρασίας που θα βίωνε ο χρήστης σε πραγματικές συνθήκες. Η βαφή μπορεί έτσι να αλλάζει χρώμα όταν κάποιος μπει σε ένα ζεστό σπίτι, ή ακόμα κι αν ο χρήστης κοκκινίσει και ζεσταθεί από αμηχανία.

«Είναι μάλλον εκκεντρικό» σχολιάζει η Μπάουκερ. «Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου εκφράζεται στα μαλλιά σου».

Η εταιρεία της ελπίζει τώρα να βρει συνεργάτη ώστε να φτάσει η βαφή στα καταστήματα μέχρι τα τέλη του έτους.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ