ΕΙΔΗΣΕΙΣ
bank_thirides

Αλλαγές στο Πόθεν Έσχες: Θα δηλώνονται μετρητά και θυρίδες

Αυστηρότερος θα καταστεί ο έλεγχος των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μεταξύ των αλλαγών στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες είναι και η υποχρέωση να αναφέρονται τα μετρητά και οι θυρίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από το βήμα της Βουλής, ο έλεγχος θα καταστεί πιο αυστηρός και μάλιστα πλέον υποχρεωτικός για το σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων έναντι του δειγματοληπτικού ελέγχου που εφαρμοζόταν έως σήμερα.

Στο εξής η πλειονότητα των υπόχρεων -πλην των πολιτικών προσώπων και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- θα οφείλουν να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην Επιτροπή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Mάλιστα, στις δηλώσεις αυτές θα πρέπει να αναγράφονται και οι τραπεζικές θυρίδες, για τις οποίες ωστόσο όπως αποσαφήνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν θα δηλώνεται το περιεχόμενο αλλά η μίσθωσή τους, ενώ θα δηλώνονται και τυχόν μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα περιλαμβάνουν επίσης τα δάνεια που έχουν λάβει οι υπόχρεοι.

Σύμφωνα, με τον αναπληρωτή υπουργό, το ηλεκτρονικό σύστημα για όλους τους υπόχρεους θα είναι έτοιμο σε 2 μήνες από τώρα, ενώ πλέον τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών θα παραμένουν δημοσιευμένα για μεγαλύτερο διάστημα από τον ισχύοντα 1 μήνα.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, αλλαγές επέρχονται και στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία θα ελέγχει μόνο τα πολιτικά πρόσωπα και η σύνθεσή της οποίας θα γίνει από επταμελής εννιαμελής με την ένταξη μέλους του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να είναι περισσότερα τα μέλη των δικαστικών αρχών.

Τη, δε προεδρεία της Επιτροπής αναλαμβάνει στο εξής ο εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.