nikos-pappas

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία αρχίζει η διαδικασία για τη νόμιμη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με την ρύθμιση που κατέθεσε, καταργείται η διάταξη του νόμου που επιτρέπει να δίνονται παρατάσεις στις θητείες των μελών του ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση τεσσάρων μελών του ΕΣΡ.
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η αρχή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με την ευρύτατη συναίνεση», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι «τα μέλη του ΕΣΡ δεν έχουν συμπληρώσει όλα την προβλεπόμενη από το νόμο θητεία. Οποιαδήποτε αντικατάσταση προϋποθέτει την σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής». «Εδώ ανοίγει η δυνατότητα συγκρότησης του ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση», τόνισε.
Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο
Για το ΕΣΡ: Καταργείται η διάταξη του άρθρου 110 παρ. 12 του νόμου 4055/2012. Για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανερξάρτητες αρχές δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη. Η αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών πραγματοποιείται μέσα σε 2 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου.
Το ΕΣΡ δύναται να απευθύνεται σε διεθνών αναγνωρισμένες εταιρείες ορκωτών λογιστών για την διακρίβωση της τήρησης της ονομαστικοποίησης των μετοχών από τους υποψήφιους.
Για τον καθορισμό του αριθμού των περιφερειακών σταθμών και μετά από δημόσια διαβούλευση θα λαμβάνονται υπ’ όψιν ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η γεωμορφολογία του εδάφους κάθε Περιφερειακής Ζώνης.
Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής αριθμού υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των προκηρυσσόμενων αδειών(ανά κατηγορία), το ΕΣΡ δύναται να ματαιώσει το διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ιδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών.
Διατάξεις για τις κρίσεις και τις προαγωγές στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και για την στελέχωση των Γραφείων Τύπου.
Με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ επιτρέπεται στα μέλη των μουσικών συνόλων της η συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές παραστάσεις και η παροχή διδακτικού έργου.
Δίνεται δυνατότητα παράλληλης εργασίας και στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, όπως ισχύει για τους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου και της Γεννικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Δείτε εδώ τις αλλαγές
Πηγή: naftemporiki.gr