ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αλαλούμ» με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το ακατάσχετο

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στο πεδίο των επαγγελματικών λογαριασμών, που υποτίθεται ότι είναι προϋπόθεση για να «μετράνε» και οι συναλλαγές των φορολογούμενων με κάρτα. 

Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι όλες οι συναλλαγές που κάνουν οι φορολογούμενοι θα μετρήσουν κανονικά στο αφορολόγητο τους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν όντως μεγάλα νομοτεχνικά προβλήματα στο στήσιμο των διατάξεων για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Και τι γίνεται με τους χιλιάδες εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση, δηλαδή με αυτούς που είναι μισθωτοί αλλά έχουν και “μπλοκάκι”; Ελλείψει υποχρέωσης επαγγελματικού λογαριασμού, ένας τέτοιος φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει με την κάρτα του και αφενός να καλύψει μέρος του αφορολογήτου του για τις μισθωτές υπηρεσίες αφετέρου να εμφανίσει την ίδια ακριβώς πληρωμή ως εκπιπτόμενη δαπάνη, άρα να έχει διπλό όφελος, χωρίς να μπορεί να τον ελέγξει κανείς! Πού προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών; Να υποχρεώσει τους εν λόγω φορολογούμενους να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό για τα έσοδα και τις δαπάνες που σχετίζονται με το “μπλοκάκι”, έτσι ώστε το “χτίσιμο” του αφορολογήτου για τις μισθωτές υπηρεσίες να καλύπτεται μόνο από τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό. Εδώ, όμως, κρύβεται μια παγίδα. Ο νόμος προβλέπει ακατάσχετο 1.250 ευρώ μόνο σε λογαριασμούς μισθοδοσίας- συντάξεων, άρα ό,τι θα μπαίνει στον επαγγελματικό λογαριασμό, ακόμα κι αν είναι επί της ουσίας μισθός- σύμφωνα με τα νέα ασφαλιστικά δεδομένα- θα κινδυνεύει άμεσα με κατάσχεση λόγω χρεών!

Πηγή: iefimerida.gr