vroxes_kai_afrikaniki_skoni_to_savvato_1

Έσπασε κάθε ρεκόρ η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

Κάτω από ένα πυκνό καφέ πέπλο καλύφθηκε όλη η Ελλάδα. Η αφρικανική σκόνη, μάλιστα, εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων. Σε Κρήτη και Πελοπόννησο το πρόβλημα ήταν πιο έντονο σπάζοντας τα κοντέρ των μετρήσεων.

Η αφρικανική σκόνη προκαλεί προβλήματα υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει τη θνησιμότητα αλλά και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία ανθρώπων με κρίση άσθματος.

Οπως λέει στα «Νέα» ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, στα Χανιά οι στιγμιαίες τιμές της αφρικανικής σκόνης έφθασαν χθες τα 2.150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και στη Μεθώνη τα 800 μικρογραμμάρια.

Όπως διευκρινίζει, αφρικανική σκόνη σημαίνει αιωρούμενα σωματίδια (PM10) στα οποία το θεσμοθετημένο όριο στην ΕΕ είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3).

Υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν και στην Αττική, ωστόσο απείχαν σημαντικά από εκείνες της Κρήτης και της Πελοποννήσου, αφού οι μέγιστες στιγμιαίες τιμές στον σταθμό μετρήσεων του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κυμάνθηκαν από 150 έως 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η εκτίμηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ότι την Τετάρτη οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) από τις μετρήσεις των σταθμών στην Αττική κυμάνθηκαν από 75 έως 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.