Έρευνα της Ε.Ε. για τα φορολογικά προνόμια της ΙΚΕΑ στην Ολλανδία

Η Κομισιόν ανησυχεί για ενδεχόμενο αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών

Έρευνα για τις φορολογικές συμφωνίες της σουηδικής Ikea με τις ολλανδικές φορολογικές Αρχές ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Κομισιόν ανησυχεί ότι δύο ολλανδικές φορολογικές αποφάσεις ίσως επέτρεψαν στην Inter IKEA να πληρώσει λιγότερο φόρο και τους έδωσε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιριών, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικής βοήθειας»
Η Inter Ikea είναι ένας από τους δύο ομίλους που διαχειρίζονται τις δραστηριότητες της Ikea.
«Όλες οι εταιρίες, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, θα πρέπει να πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αφήσουν επιλεγμένες εταιρίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν με τεχνητό τρόπο τα κέρδη τους αλλού», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρώτη φορολογική απόφαση, που καλύπτει την περίοδο από το 2006 έως το 2011, είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της Ikea Systems να μεταφέρονται στη μονάδα του Λουξεμβούργου, όπου δεν φορολογούνταν.
Η απόφαση του 2011, που ελήφθη αφού η Κομισιόν χαρακτήρισε παράνομη την πρώτη συμφωνία, επέτρεψε σε ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της εταιρίας μετά το 2011 να μεταφέρονται στη μητρική της στο Λιχτενστάιν.
Η Inter Ikea δήλωσε ότι η ίδια και η Inter Ikea Systems τηρούν τη δέσμευσή τους να καταβάλουν φόρο σύμφωνα με τους νόμους των χωρών όπου δραστηριοποιούνται και πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο φορολογήθηκαν είναι σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.