ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kia_7+

Ένα αυτοδιαχειριζόμενο σύστημα Υγείας στην China Town της Θεσσαλονίκης

Στην China Town, όπως έχει ονομαστεί η περιοχή του Βαρδάρη κάτω από τον ΟΣΕ, στο νούμερο 24 της οδού Αισώπου στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ), μια πρωτοβουλία που πέρα από το κοινωνικό της έργο αποδεικνύει τις δυνατότητες της συντονισμένης αυτοδιαχείρισης.

H κεντρική ιδέα των υγειονομικών που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τη λειτουργία του Ιατρείου, παραμένει ίδια από την πρώτη χρονιά λειτουργίας το 2011 και είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας που είναι αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Yγείας. Όπως εξηγεί ο οδοντίατρος Κωστής Μάντζιαρης η αρχική ομάδα ήταν περίπου 25 άτομα ενώ σήμερα οι εμπλεκόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 450. Περίπου 150 είναι οι γιατροί που έχουν βάρδιες στο ΚΙΑ, ενώ υπάρχουν και εξωτερικοί συνεργάτες που επειδή χρειάζονται ειδικά μηχανήματα προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στους δικούς τους χώρους. «Επίσης είναι πολλοί οι αλληλέγγυοι Υγειονομικοί στα νοσοκομεία που δέχονται ασθενείς για αξονικές ή μαγνητικές. Υπάρχει γενικότερα μια ανοχή και από τις διοικήσεις και τους γιατρούς των νοσοκομείων που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν περιστατικά, όπως καρκινοπαθείς, με ανθρωπιστικά πια κριτήρια. Κρατάμε αναλυτικό αρχείο των ασθενών μας και ζητάμε αναλυτικά τα στοιχεία τους γιατί μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να γνωρίζουμε τι γίνεται στην κοινωνία μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το 80% τον πρώτο χρόνο ήταν μετανάστες. Τώρα το 70% είναι Έλληνες, από όλες τις ηλικίες και μάλιστα με ανώτατη μόρφωση που δεν μπορούν για παράδειγμα να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, να πάρουν την αγωγή τους ή να κάνουν ένα σφράγισμα. Πολλές φορές είναι κουμπωμένοι γιατί το θεωρούσαν σχεδόν υποτιμητικό να έχουν την ανάγκη τέτοιων δομών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εξαιτίας της ανεργίας αποκλείστηκαν από την πρωτοβάθμια Υγεία και από τη χορήγηση φαρμάκων. Προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό.»

AdTech Ad

Δεν θέλουμε να γίνουμε «φιλάνθρωποι»

Το ΚΙΑ στήθηκε χωρίς καμία χρηματοδότηση και όπως διευκρινίζουν προσπαθούν να ξεφύγουν από το κομμάτι της φιλανθρωπίας και επιδιώκουν να μεταδώσουν τη φιλοσοφία της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης. «Δεν μπήκαμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ και αρνηθήκαμε να γίνουμε ΜΚΟ γιατί θέλουμε να έχουμε έναν χώρο αυτοοργανωμένο, ώστε να καταλάβει και ο κόσμος που έρχεται εδώ πως μπορεί να τον συντηρήσει μόνος του. Μας έχουν πλησιάσει εταιρίες φαρμάκων, ή με εμβόλια και αρνηθήκαμε. Είναι αυτή η πολιτική μας, ενώ όλες μας οι αποφάσεις περνάνε από τη Γενική Συνέλευση που κάνουμε». Αν κρίνω από την  αίθουσα με τα φάρμακα οι άνθρωποι του ΚΙΑ έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό τους. Εντυπωσιακά γεμάτη και πλήρης, ενώ όπως με πληροφορούν υπάρχουν δύο ακόμα αποθήκες , όλα δωρεές από ιδιώτες, με τη συμβολή ενός δικτύου φαρμακείων που βοηθάει στη συγκομιδή τους.  Διευκρινίζουν πως «τα φάρμακα που βρίσκουμε πιο δύσκολα, καθώς δεν τα έχουν οι συμπολίτες μας σπίτι τους ώστε να μας τα δωρίσουν, είναι τα παιδιατρικά εμβόλια και τα υλικά που απαιτούνται για τις οδοντιατρικές πράξεις. Πέρα όμως από την παροχή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παρέχουμε μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το κομμάτι της πολιτικής εμπλοκής. Να αρχίσουν οι πολίτες να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, το κομμάτι της δωρεάν Υγείας που τους αντιστοιχεί». Μεγάλη είναι η υποστήριξη που έχει λάβει το ΚΙΑ από το εξωτερικό. «Έχουν έρθει περίπου για επτά ντοκιμαντέρ, μας έχουν κάνει πρωτοσέλιδο σε μεξικάνικη εφημερίδα παραλληλίζοντας μας με τα ιατρεία των Ζαπατίστας, ενώ Γάλλοι υγειονομικοί μας έχουν δωρίσει οδοντιατρικό μηχάνημα».  

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ίδια τα νοσοκομεία τους στέλνουν σε εμάς

Εξηγώντας τις ανάγκες και τον μηχανισμό λειτουργίας του ΚΙΑ αντιλαμβάνομαι πόσο καλή οργάνωση χρειάζεται για να συντονιστούν όλες αυτές οι ενέργειες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία επαγγελματική δουλειά, σε εθελοντική όμως βάση. Ο Κωστής το επιβεβαιώνει: «Για να μπω στο οδοντιατρείο και να κάνω ένα σφράγισμα χρειάζεται κάποιος να έχει καθαρίσει, κάποιος να έχει κλείσει το ραντεβού, κάποιος να έχει κάνει σέρβις τα μηχανήματα, κάποιος έχει ελέγξει τα υλικά που λείπουν και τα έχει αντικαταστήσει. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, από διάφορους ανθρώπους. Η δυσκολία είναι πως οι περισσότεροι είχαμε μάθει να δουλεύουμε μεμονωμένοι, εγώ προσωπικά δεν είχα συνηθίσει να έχω έναν ασθενή με άλλους σαράντα συναδέλφους. Στην πράξη όμως μαθαίνεις και ως δομή βελτιωνόμαστε. Για παράδειγμα έχουμε ένα πολύ δυνατό κομμάτι συνεργασίας μεταξύ παθολόγων και ψυχιάτρων που με τη σύμφωνη γνώμη των ασθενών κάνουν κοινές συνεδρίες όπου μελετάνε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Επίσης έχουμε δημιουργήσει την Άλλη Ιατρική όπου προσπαθούμε να δούμε τι άλλο υπάρχει πέρα από τη συμβατική Ιατρική. Πρώτα να το γνωρίσουμε εμείς και μετά να δούμε αν μπορούμε να το εφαρμόσουμε».

 

Η Μάγδα Γότση, μέλος της ομάδας της γραμματειακής υποστήριξης, επιβεβαιώνει με τη σειρά της την αύξηση του κόσμου τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά και το έργο του ΚΙΑ γίνεται όλο και πιο γνωστό στην πόλη. «Φροντίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τα κινήματα της πόλης και πολλές φορές προκύπτουν αντίστοιχες συνεργασίες. Για παράδειγμα πρόσφατα θέσαμε σε λειτουργία το εργατικό ιατρείο της ΒΙΟΜΕ (αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη). Διαμορφώσαμε τον χώρο και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής. Τους έχουμε κάνει κάρτες Υγείας και τους παρακολουθούμε εκεί. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που γράφουν συνταγές στα νοσοκομεία και λένε στον κόσμο να έρθει σε εμάς για να προμηθευτεί το φάρμακο. Ή άλλες φορές δεν έχουν υλικά και τους στέλνουν σε εμάς».

Είναι προφανές ότι όσο το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να καταρρέει, τόσο δομές όπως το ΚΙΑ θα αποκτούν ζωτικό ρόλο στην καθημερινότητα ολόκληρης της κοινωνίας.

Info

-Το ΚΙΑ εμπεριέχει στη μηνιαία του λειτουργία τα ακόλουθα ιατρεία: Οδοντιατρείο, παθολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, μαιευτικό, νευρολογικό, δερματολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό και καρδιολογικό.

-Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, το πρωί από τις 10:00 έως τις 14:00 και το απόγευμα από τις 18:00 έως τις 21:00 και δέχεται ασθενείς μόνο με ραντεβού.

-Διεύθυνση: Αισώπου 24, Θεσσαλονίκη 54627, Ελλάδα

Τ:  2310-520386

Ε-mail: [email protected]

Website: www.kiathess.gr