papas_kin

Ένας παπάς πίσω από την κινηματογραφική κάμερα! (Φωτό)

Η εικόνα του πίσω από τις κάμερες είναι μάλλον ασυνήθιστη. Χρησιμοποιεί όμως τα κινηματογραφικά πλάνα για να αγγίξει, όπως λέει, την ψυχή του λαού, δηλώνοντας… ταπεινός οπερατέρ. Αυτός ήταν άλλωστε ο βασικός λόγος που ο 54χρονος αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτιος», αποφάσισε, παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα, να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Οι κινηματογραφικές του ανησυχίες είχαν ως αποτέλεσμα μια αξιόλογη κινηματογραφική παραγωγή που υλοποίησε το Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, στην οποία ο ίδιος έχει γράψει το διασκευασμένο σενάριο. Πρόκειται για την ταινία «Παραμύθι χωρίς όνομα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, η οποία μάλιστα μετρά ήδη 6.000 θεατές στην Κατερίνη και από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου θα κάνει μια στάση στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι της ταινίας προηγήθηκε κι ένα ντοκιμαντέρ με πασχαλινές δοξολογίες των Ιεροσολύμων.

Το κινηματογραφικό μεράκι του πατέρα Παύλου ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια. Μάλιστα, όταν σε ηλικία 15 χρονών διάβασε το «Παραμύθι χωρίς όνομα», αμέσως φαντάστηκε πώς θα μπορούσαν οι εντυπωσιακές αφηγήσεις της Πηνελόπης Δέλτα να γίνουν κινηματογραφικές σκηνές. «Πολλές ταινίες βλάπτουν σήμερα την ψυχή του ανθρώπου. Σκεφτόμουν λοιπόν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι απλό και ταπεινό που να εκφράζει τον λαό μέσα από τον κινηματογράφο;» λέει ο ίδιος.

Πολλοί παραξενεύονται στη θέα ενός ιερωμένου κινηματογραφιστή. «Τους καταλαβαίνω. Εγώ απλώς προσπαθώ να εφαρμόσω τη ρήση του Απόστολου Παύλου ‘τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω (με όλους έγινα τα πάντα για να σώσω με κάθε τρόπο κάποιους)», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Κώστα Καλπατζίδη, ενώ συμμετέχουν 60 ερασιτέχνες ηθοποιοί και 125 κομπάρσοι.