«Έγινε η σπίθα πυρκαγιά» 100 χρόνια μνήμης σε ένα απόγευμα με 3 σημεία

«Έγινε η σπίθα πυρκαγιά» 100 χρόνια μνήμης σε ένα απόγευμα με 3 σημεία, 20 φορείς/ομάδες, 200 συμμετέχοντες καλλιτέχνες, 250 εθελοντές. Ένα πολυθέαμα.

 Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 Πλατεία Μουσχουντή, Οδός Εδέσσης, Λεωφόρος Νίκης

Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από την έναρξη της δράσης της parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», η οποία ξεκίνησε με σκοπό να παρέμβει στην καθημερινότητα της πόλης, να προτείνει ιδέες, να δημιουργήσει νέους χώρους κοινής χρήσης, να αναπλάσει χώρους δημοσίου συμφέροντος και να αναδείξει την δημιουργική σκηνή της πόλης. Η κίνηση αυτή λειτούργησε ως προάγγελος για όσα ακολούθησαν από δεκάδες ομάδες ή φορείς στην πόλη.

46 διαφορετικές δράσεις και περισσότερους από μισό εκατομμύριο θεατές αργότερα, η parallaxi και το Θεσσαλονίκη Αλλιώς οργανώνουν ένα μοναδικό υπερθέαμα αφιερωμένο σε μια επέτειο που αξίζει να μνημονευτεί και να τιμηθεί αναλόγως: την επέτειο των 100 χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης και οδήγησε στην αναγέννηση της.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, από τις 18.00-22.00 ένα πολυθέαμα αφιερωμένο στα εκατό χρόνια της Πυρκαγιάς θα εξελιχθεί στην πόλη. Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε πρωτότυπα κείμενα ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη (In-Flux), με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, την ομάδα visual artists Mark & The koksinel, του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, τη φωτιστική παρέμβαση των Beforelight, τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, την γραφιστική επιμέλεια των Dolphins και την κινηματογράφηση του σκηνοθέτη Χρήστου Νικολέρη.

Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι, στις 18.00. Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, πλάι στο τείχος της πόλης, θα στηθεί μια δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς, πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέχεια μας βρίσκει στην οδό Εδέσσης, που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς. Από τις 00 μέχρι τις 21.00, στο Μπενσουσάν Χαν και το Κύρτση Χαν, κτίρια που διασώθηκαν, στήνουμε ένα υπαίθριο θερινό σινεμά που προβάλει εικόνες της πόλης στην πυρά, προχωρούμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις που δημιουργούν στο σημερινό κάτοικο της πόλης το αίσθημα του εγκλωβισμού που ένοιωθαν οι κάτοικοι της πόλης τότε, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ δημιουργούν με έμπνευση τη μεγάλη Φωτιά, εκτίθεται μια μοναδική φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της Πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του Μετρό, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και η 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης οργανώνουν εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους εμπνευσμένα από την Πυρκαγιά, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προχωράει σε ένα αναπάντεχο μουσικό happening, η Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ δείχνει μια σειρά ταινίες μικρού μήκους των φοιτητών της που γυρίστηκαν εμπνευσμένες από την Πυρκαγιά κ.ά.

Η κορύφωση της ημέρας έρχεται στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στις 00. Με ένα πολυθέαμα που ξεκινά από το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63) στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel (ομάδα visual artists) ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν την πορεία της Πυρκαγιάς καθώς και το όραμα του Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα. Στη συνέχεια η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης οδηγούν τον κόσμο που παρακολουθεί το δρώμενο προς την πλατεία Αριστοτέλους, παιανίζοντας εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ταυτόχρονα φλόγες φωτίζουν ολόκληρο το δρόμο και τη θάλασσα.

 

Στο γυάλινο περίπτερο της Πλατείας Αριστοτέλους οι Beforelight στήνουν την εγκατάσταση Memory Scratch, με μια παχιά επίστρωση στάχτης την οποία ο περαστικός καλείται να “ξύσει” και να επιτρέψει στο κόκκινο φως να απλωθεί στο δρόμο, όπως τα κάρβουνα που σιγοκαίνε κάτω από τη στάχτη.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, που θα έχει εκτεθεί προηγουμένως για δέκα μέρες στη νότια πύλη της ΔΕΘ, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης, με την μουσική συνοδεία της Στρατιωτικής Μουσικής ΓΣΣ.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες δράσεις της, η parallaxi συνεργάζεται για την υλοποίηση με μια σειρά μεγάλους φορείς της πόλης. Τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, το ΚΘΒΕ, την ΔΕΘ-Helexpo, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ, το ΑΠΘ, τις σχολές θεάτρου ΚΘΒΕ, Ανδρέας Βουτσινάς και Βασίλης Διαμαντόπουλος, το Μουσείο Φωτογραφίας,  το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, την Σχολή Κινηματογράφου ΑΠΘ, το εργαστήρι του κ.Γιώργου Τσακίρη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Στρατιωτική Μουσική ΓΣΣ, την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, την Λέσχη Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το project θα κινηματογραφηθεί από το σκηνοθέτη Χρήστο Νικολέρη και θα αποτελέσει ένα μοναδικό υλικό που θα μείνει ελεύθερο στο youtube ως ντοκουμέντο για το πως η πόλη τίμησε αυτή την επέτειο.

Αυτή θα είναι η συμβολή στην επέτειο αυτήν της parallaxi, του παλαιότερου σε κυκλοφορία free press στην Ελλάδα, που από το 1989  στη φετινή επέτειο.

 Όπως κάθε δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς θα είναι φυσικά με ελεύθερη είσοδο.