ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδειασε για πρώτη φορά επί 20 χρόνια η ενωτική διώρυγα Αλιάκμονα-Αξιού

Άδειασε για πρώτη φορά για να συντηρηθεί η ενωτική διώρυγα Αλιάκμονα – Αξιού, μέσω της οποίας διασφαλίζεται τόσο η ομαλή υδροδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης, όσο και η άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής. Στην περιοχή του Άδενδρου υπάρχει ένα ευπαθές κομμάτι, που δεν έχει συντηρηθεί ποτέ.

Προκειμένου να μπορούν να γίνονται σε αυτό οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να σταματήσει η ομαλή υδροδότηση της πόλης, η περιφέρεια είχε προτείνει την χάραξη εναλλακτικής διαδρομής του νερού προς το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, έτσι ώστε το ευπαθές τμήμα της διώρυγας να αδειάσει από νερό για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πιθανών βλαβών και η επισκευή τους.

Η εναλλακτική αυτή διαδρομή, γνωστή και ως by– pass, λειτούργησε για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, καταγράφηκαν θετικά αποτελέσματα. Στις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι αυτοψίες, προκειμένου να εντοπιστούν μέσω GPS τα σημεία της διώρυγας, που έχουν πρόβλημα ή σε ποια σημεία των πρανών υπάρχουν διαρροές.