ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 2016, το πιο θανατηφόρο έτος για τους ανήλικους Παλαιστίνιους εδώ και μια δεκαετία

Το 2016 αποδείχθηκε το πιο θανατηφόρο για τους ανήλικους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ εδώ και μια δεκαετία, με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν σκοτώσει συνολικά 32, σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children (DCI).

Η οργάνωση κατέγραψε τον φόνο 32 Παλαιστινίων κάτω των 18 ετών στις κατεχόμενες περιοχές, γεγονός που καθιστά το 2016 «το πιο θανατηφόρο έτος της τελευταίας δεκαετίας».

Πολλοί από τους φόνους διαπράχθηκαν στη διάρκεια επιδρομών του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε αντιπαραθέσεις με τον ισραηλινό στρατό ή στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων.

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ακολουθούν την πολιτική του «πυροβολώ για να σκοτώσω». Έχουν το πράσινο φως για να σκοτώνουν Παλαιστίνιους και το γεγονός ότι μπορούν να το κάνουν χωρίς να τιμωρούνται και χωρίς επιπτώσεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τέτοιους φόνους», καταγγέλλει ο Άγεντ Αμπού Εκτάις του CDI.

Από τον Οκτώβριο του 2015 Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι ευθύνονται για τον φόνο τουλάχιστον 244 Παλαιστίνιων, περιλαμβανομένων άοπλων διαδηλωτών, περαστικών και φερόμενων δραστών επιθέσεων.

Επίσης 36 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις με μαχαίρια και σε πυροβολισμούς από Παλαιστίνιους.

«Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, κυρίως μετά τον Οκτώβριο του 2015, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί με τις εντάσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων να αυξάνονται», τόνισε ο Αμπού Εκτάις.

Από τους 32 ανήλικους που σκοτώθηκαν το 2016 οι 19 ήταν μεταξύ 16 και 17 ετών, ενώ 13 ήταν μεταξύ 13 και 15 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το 2015 ο συνολικός αριθμός πολιτών κάτω των 18 ετών που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν 28 και το 2014 μόλις 13.