ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το… ωραίο φύλο κατέχει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου – Γυναίκες με περιουσία δις ευρώ!

Κρυμμένο στο… σεντούκι του «ωραίου φύλου» βρίσκεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου με τον κύριο όγκο του να προέρχεται από αυτοδημιούργητες γυναίκες, οι οποίες μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα διακρατούν το ποσό-ρεκόρ των 72 τρισ. δολαρίων!

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group κατέδειξε ότι – για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία- το 44% των γυναικών με περιουσία άνω των 100.000 δολαρίων έχτισαν την οικονομική τους «αυτοκρατορία» είτε ως επικεφαλής επιχειρήσεων, είτε ως απλά στελέχη στηριζόμενες αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους δυνάμεις και ικανότητες.

Το υπόλοιπο 27% απέκτησε την περιουσία του από κληρονομιά, το 15% από το έτερον ήμισυ, το 9% από διευθετήσεις διαζυγίων και το 5% από κάποια διαφορετική πηγή. Η αναλύτρια της Boston Consulting Group, Anna Zakrzewski, αποδίδει την εξέλιξη στο γεγονός ότι «η μισθολογική ψαλίδα με το ισχυρό φύλο έχει κλείσει πλέον σημαντικά».

Οι γυναίκες συνεισφέρουν συνολικά στην παγκόσμια οικονομία περί τα 39,6 τρισ. δολάρια ετησίως. Από το 2010 που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά συγκριτικά στοιχεία ο ιδιωτικός τους πλούτος έχει αυξηθεί κατά 3%. Τότε, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, έλεγχαν το 27% του ιδιωτικού πλούτου, δηλαδή 20 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, το ποσοστό των αυτοδημιούργητων γυναικών είναι σήμερα 2% υψηλότερο απ’ ό,τι το 2009.

Forbes
Αναγνωρίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό αυτοδημιούργητων γυναικών με αστρονομικές περιουσίες από 250 εκατ. έως και 4,9 δισ. δολάρια το οικονομικό περιοδικό Forbes συνέταξε προ ολίγων ημερών τη δεύτερη σχετική λίστα με τις ισχυρότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής για το 2016.

Στη λίστα βρίσκονται πολλά διάσημα ονόματα, τόσο από το χώρο του θεάματος, όσο και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Από αυτήν προκύπτει ότι εξήντα μόνο γυναίκες ανά την υφήλιο διαθέτουν σωρευτικά χαρτοφυλάκιο ύψους 53 δισ. δολαρίων. Από αυτές οι δεκαεπτά είναι δισεκατομμυριούχοι.

Από την «America’s Richest Self-Made Women» ξεχωρίζει η Taylor Swift, που, αν και βρίσκεται στην τελευταία θέση, είναι η νεότερη γυναίκα για φέτος – μόλις 26 ετών με περιουσία 250 εκατομμύρια δολάρια.

Από τον χώρο του θεάματος και της showbiz, στη λίστα βρίσκονται επίσης και οι Beyonce Knowles, με 265 εκατ. δολάρια, η Jessica Alba, λόγω της πολύ επιτυχημένης εταιρείας της με καλλυντικά, με 340 εκατ. δολάρια, στο νούμερο 42, η Celine Dion, στη θέση 37 με 380 εκατ. δολάρια, η Madonna στην 25η θέση με περιουσία που αγγίζει τα 560 εκατ. δολάρια, ενώ δε λείπουν και γυναίκες από τον κόσμο της μόδας.

Η Sophia Amoruso (Nasty Gal), βρίσκεται στη θέση 53 με 280 εκατ. δολάρια, η Diane Von Furstenberg στο νούμερο 42 με 340 εκατ. δολάρια, η σχεδιάστρια νυφικών Vera Vang στη θέση 34 με 420 εκατ. δολάρια και η Tory Burch στο νούμερο 19 με περιουσία 750 εκατ. δολαρίων.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Oprah Winfrey, έχοντας καταφέρει να βάλει στο λογαριασμό της το ιλιγγιώδες ποσό των 3,1 δισ. δολαρίων, ενώ την πρωτιά έχει η Diane Hendricks, με καθαρή περιουσία 4,9 δισ. δολαρίων.

Κίνα
Σε παγκόσμιο ωστόσο επίπεδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κινεζικής Hurun, οι περισσότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται στην Κίνα, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα είναι η Zhou Qunfei, ιδρύτρια της εταιρείας Lens Technology που κατασκευάζει οθόνες αφής. Εκτιμάται πως διαθέτει 7,8 δισ. δολάρια.

Η Boston Consulting Group κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος των γυναικών στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Η αύξηση σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική θα είναι της τάξης του 10%.

Οι γυναίκες επίσης ελέγχουν το 22% του υπό διαχείριση ενεργητικού στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο σημειώνει αύξηση 7% ετησίως. «Τρέχει» δηλαδή 1,4% γρηγορότερα από τον συνολικό παγκόσμιο πλούτο.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και πρόσφατη μελέτη της ελβετικής τράπεζας UBS, βάσει της οποίας ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων γυναικών στον κόσμο αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, με ένα ποσοστό εξ αυτών να προέρχεται από την Ασία και να είναι αυτοδημιούργητες. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν περίπου επτά φορές περισσότερες γυναίκες δισεκατομμυριούχοι συγκριτικά με πριν από 20 χρόνια και η μέση περιουσία τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 4,3 δισ. δολάρια – συγκριτικά με 4 δισ. δολάρια που είναι κατά μέσο όρο η περιουσία των δισεκατομμυριούχων ανδρών, ανέφερε η τράπεζα.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 1.347 δισεκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει κάποιον.

Οι άνδρες συνεχίζουν να αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων, ενώ το ποσοστό των γυναικών ήταν πέρυσι 11%, συγκριτικά με 9% πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Λίγο πάνω από τις μισές γυναίκες δισεκατομμυριούχους στην Ασία είναι αυτοδημιούργητες,ανέφερε η UBS, με πολλές εξ αυτών ναπροέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκκαι μεγάλο μέρος του πλούτου να αντλείται από επενδύσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 7% των γυναικών δισεκατομμυριούχων στην Ευρώπη και το 19% των Αμερικανίδων είναι αυτοδημιούργητες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από την ετήσια έρευνα της Boston Consulting Group οι εκατομμυριούχοι δεν αποτελούν παρά μόνο το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως, όμως έχουν στην κατοχή τους σχεδόν τον μισό ιδιωτικό πλούτο του κόσμου.

Παγκόσμιος πλούτος
Συνολικά, 18,5 εκατομμύρια πλούσια νοικοκυριά μοιράζονται το 47% όλου του παγκόσμιου πλούτου σε εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις ή μετοχές. Το ύψος της περιουσίας όλων μαζί ανέρχεται στα 78,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τους περισσότερους εκατομμυριούχους (8 εκατομμύρια) και ακολουθεί η Κίνα (2 εκατομμύρια). Ωστόσο το Λιχτενστάιν και η Ελβετία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων ανά αριθμό κατοίκων. Στη Γαλλία οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 445.000. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου πάντως παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική: το 63% ατομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 60,4 τρισ. δολαρίων ανήκουν αποκλειστικά σε εκατομμυριούχους και το ποσοστό αυτό -το υψηλότερο του πλανήτη- εκτιμάται ότι θα φτάσει το 69% μέχρι το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία.