ΕΙΔΗΣΕΙΣ
drone

Πώς τα drones έγιναν μόδα και αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά

Το φετινό καλοκαίρι η τελευταία ‘μόδα’ στις γαμήλιες δεξιώσεις ήταν οι φωτογραφίσεις με τη χρήση drones! Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί drones, πρόκειται γι’ αυτά τα σχετικά μικρού μεγέθους ‘μη επαναδρωμένα’ αεριωθούμενα οχήματα, τα οποία ο χειριστής τους κατευθύνει από μία ειδική κονσόλα ή ακόμη και μία φορητή συσκευή (tablet ή smartphone) και μπορούν -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να τραβούν φωτογραφίες ή video.

Τα drones είναι μία κατηγορία συσκευών που αποτελεί μόδα την τελευταία διετία αλλά η χρήση τους, η οποία αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε μία σειρά από κλάδους: από αυτό των επαγγελματιών φωτογράφων μέχρι εκείνον των κατ’ οίκων παραδόσεων προϊόντων και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως, επίσης, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται και σε τομείς όπως είναι αυτός της ασφάλειας, της εποπτείας και της παρακολούθησης, αλλά και να βοηθούν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Από τον στρατό

Η πραγματικότητα είναι πως τα πρώτα μη επανδρωμένα αεριωθούμενα οχήματα (ή Unmanned Autonomous Vehicles) έκαναν την εμφάνισή τους το 1964 με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν UAV σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ. Από τότε μέχρι σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία και η χρήση τέτοιου είδους μη επανδρωμένων αεριωθούμενων οχημάτων είναι ιδιαίτερα διευρυμένη στις ένοπλες δυνάμεις πολλών κρατών.

Δυνατότητες

Τα οχήματα που έχουμε καταλήξει να αποκαλούμε drones, πάντως, δεν έχουν μεγάλη σχέση με τα στρατιωτικά UAVs. Πρακτικά, ως drones χαρακτηρίζονται τα UAV, το βάρος των οποίων φθάνει τα 25 κιλά. Η ακτίνα μέσα στην οποία λειτουργούν είναι συνήθως ανάλογη και της τιμής, αλλά, για παράδειγμα, ένα drone με τιμή πώλησης στα επίπεδα των 1.000 ευρώ έχει ακτίνα δράσης 2 χιλιόμετρα και μπορεί να φθάσει σε ύψος 500 μέτρων. Αν βγει εκτός ακτίνας του χειριστηρίου, τότε σταματά και περιμένει τον χειριστή να πλησιάσει. Σε περίπτωση, όμως, που η μπαταρία τελειώσει, τότε πολύ απλά πέφτει. Το τελευταίο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι τα περισσότερα drones ‘αντέχουν’ να βρίσκονται στον αέρα 20-25 λεπτά. Για μεγαλύτερη διάρκεια, θα κληθείτε να πληρώσετε πολύ περισσότερα.

Το κόστος ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς μπορείτε να βρείτε drones με τιμή πώλησης ακόμη και τα 30 ευρώ! Όμως, πρόκειται για πολύ μικρού μεγέθους μηχανήματα που χαρακτηρίζονται περισσότερο ως παιχνίδια παρά ως drones. Ένα ‘κανονικό’ drone ξεκινά από περίπου 300 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ είναι αυτά που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ερασιτέχνες και χομπίστες. Από τα 1.500 ευρώ και πάνω, τα drones που κυκλοφορούν απευθύνονται σε επαγγελματίες, με τους φωτογράφους και τους κινηματογραφιστές να είναι από τους πρώτους που έχουν σπεύσει να αποκτήσουν ένα τέτοιο όχημα.

Χρήση

Πέραν από φωτογραφίσεις και video, οι χρήσεις ενός drone ποικίλλουν. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα drones πωλούνται με ενσωματωμένη κάμερα. Όσο πιο ακριβό είναι ένα drone, τόσο καλύτερη είναι η κάμερά του και άρα τόσο καλύτερες από ποιοτικής πλευράς είναι οι φωτογραφίες που τραβά. Υπάρχει, επίσης, και η δυνατότητα για ζωντανή μετάδοση, αλλά το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Βέβαια, η ζωντανή μετάδοση είναι χρήσιμη για τηλεοπτικούς σταθμούς που θέλουν να έχουν εικόνα από ψηλά σε πολλές περιπτώσεις, όπως και για όσους προσφέρουν υπηρεσίες εποπτείας και ασφαλείας.

Σημειωτέον πως η Ελληνική Αστυνομία έχει προμηθευτεί drones, τα οποία ήδη χρησιμοποιεί σε διάφορες περιπτώσεις. Οι πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις, βέβαια, μάλλον δεν τις έχουμε δει ακόμη και είναι εκείνες που θα φέρουν μία μικρή ‘επανάσταση’ σε πολλούς κλάδους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Amazon δοκιμάζει drones προκειμένου να μεταφέρει άμεσα και γρήγορα παραγγελίες στους πελάτες της.

Αυτό σημαίνει ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα μπορεί -με την ανάλογη χρέωση ενδεχομένως- να παραδίδει την παραγγελία που έκανε ο πελάτης μέσα σε μία ώρα! Και κυριολεκτικά να αφήσει το πακέτο στην πόρτα του. Βέβαια, υπάρχουν περιορισμοί στο βάρος που μπορεί να σηκώσει ένα drone, αλλά αυτά είναι θέματα που θα λυθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Επίσης, μία άλλη ενδιαφέρουσα χρήση έχει να κάνει με τις κατ’ οίκον παραδόσεις φαγητού και δεν είναι τυχαίο ότι η Dominos είναι από τις πρώτες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Κανόνες

Τι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο

Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν παραδείγματα, όπως είναι αυτό της ACS, η οποία έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει τη χρήση των drones. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι ότι απαιτείται να δημιουργηθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Προς το παρόν, η περιοχή είναι σχετικά ‘γκρίζα’ και οι κάτοχοι των ‘ερασιτεχνικών’ drones πετούν χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις, αν και θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες που έχει θέσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις των αερομοντέλων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα drones. Βέβαια, στην Ελλάδα οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται και ιδιαίτερα αλλά αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρουσιάσει και να θέσει σε ισχύ ένα συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τόσο την ερασιτεχνική όσο και την επαγγελματική χρήση των drones.

Μάλιστα, η Ε.Ε. δείχνει να βιάζεται καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία αγορά, η αξία της οποίας μπορεί να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2022 και να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας! Ένα θέμα πάντως που έχει αρχίσει να προκύπτει αφορά την ορθή χρήση των drones. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τα προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν για τις πτήσεις αεροσκαφών, όπως και για τις παρακολουθήσεις. Oπως ακόμη ανησυχία υπάρχει για το κατά πόσον οι αγοραστές ενός drone θα έχουν την ικανότητα να το χειριστούν, καθώς δεν είναι κάτι εξαιρετικά απλό. Και γι’ αυτό τον λόγο σε αρκετές χώρες, οι χειριστές drones απαιτείται να έχουν κάποιας μορφής πιστοποίηση ότι είναι θέση να το χειριστούν. Όπως φαίνεται, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, εκτός από δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου θα σπεύδουμε να αποκτούμε και δίπλωμα χειρισμού drone!

Πηγή: imerisia.gr


TAG