ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 91 συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμούς!

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν αυτήν τη χρονιά στην Πορτογαλία ύποπτοι για εμπρησμούς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Κονστάνσα Ουρμπάνο ντε Σούσα έπειτα από σύσκεψη στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χθες το βράδυ, καθώς δεκάδες πυρκαγιές κατακαίουν δασικές εκτάσεις της χώρας.

AdTech Ad

«Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για εμπρησμούς. Αυτή τη χρονιά έγιναν 91 συλλήψεις. Ο αριθμός των συλλήψεων αποτελεί ρεκόρ σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους άλλων ετών», δήλωσε η υπουργός προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για οργανωμένο έγκλημα.

Σε συνέντευξή του στην Expresso Diario ο υφυπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Ζόρζε Γκόμες έκανε λόγο για «νυκτερινές φωτιές που προκλήθηκαν από κακό χέρι».

Δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στο κέντρο της χώρας

Περισσότερες από 184 φωτιές καίνε στην Πορτογαλία. Οι αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για δύο από αυτές, στο Μασάο και τη Βίλα ντε Ρέι, οι οποίες επεκτείνονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και έχουν κινητοποιήσει σχεδόν 1.200 πυροσβέστες.

Ειδικότερα, η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης. Όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε χθες και, στη διάρκεια της νύχτας, το Μασάο, μια κωμόπολη 2.000 κατοίκων, περικυκλώθηκε από τις φλόγες.

«Είναι αδύνατο να εισέλθουμε ή να εξέλθουμε από το Μασάο λόγω της πυρκαγιάς και του καπνού. Η πυρκαγιά επεκτείνεται αδιάκοπα» δήλωσε ο δήμαρχος, Βάσκο Εστρέλα, στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «το 80 έως 90%» της κοινότητας έχει καεί καθώς είχε ήδη πληγεί από μια πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα τέλη Ιουλίου.

Στα χωριά της περιοχής, όπως το Βάλε ντε Αμπέλια, οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να προστατεύσουν τα σπίτια τους που βρέθηκαν στον δρόμο της φωτιάς, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείο που βρίσκονται επιτόπου.

Περίπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από χωριά του Μασάο και περίπου 50 άλλοι από τις γειτονικές κοινότητες Σαρντοάλ και Αμπράντς, δήλωσε η εκπρόσωπος της εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκασπάρ.

Από την περασμένη Τετάρτη 9 Αυγούστου, συνολικά 86 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε δασικές πυρκαγιές, οι επτά από τους οποίους σοβαρά.

Η εστία του Μασάο είναι «η πιο ανησυχητική» και η πυρκαγιά εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να μαίνεται σε διάφορα μέτωπα, πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί λόγω των βομβαρδιστικών ελικοπτέρων νερού, που δεν μπορούν να πετάξουν στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων και νέων πυρκαγιών παραμένει «αυξημένος» τις επόμενες ημέρες, λόγω της νέας ανόδου της θερμοκρασίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυρκαγιές σε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα από την αρχή του έτους, τρεις φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με προσωρινή χθεσινή εκτίμηση της Πολιτικής Προστασίας.

Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας προκάλεσε 64 θανάτους και περισσότερους από 250 τραυματισμούς στα μέσα Ιουνίου στο Πεδρόγαου Γκραντ (κέντρο).