ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα για δωρεάν ακτινογραφίες στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου – Δείτε αναλυτικά

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε πέρσι από τους Δημότες μας, η πρώτη συνεργασία του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»  ο δήμος  επαναλαμβάνει  και φέτος την δράση με στόχο την συνέχιση της ενημέρωσης, για την σιωπηλή επιδημία της οστεοπόρωσης  και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα σπονδυλικά κατάγματα προσφέροντας  δωρεάν ακτινογραφίες.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Τμήμα  Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας.

Όπως είναι γνωστό ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, πραγματοποιεί πανελλαδική εκστρατεία με τον τίτλο: «Έχεις οστεοπόρωση. Ακτινογραφία έκανες;» Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος θα προσφερθούν σε όλη την Ελλάδα – 5.000 δωρεάν – ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς άνω των 65 ετών, υπό θεραπεία για την οστεοπόρωση, οι οποίοι όμως δεν έχουν κάνει ακτινογραφία στην σπονδυλική στήλη κατά το τελευταίο έτος.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν και να δηλώσουν συμμετοχή  με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, έως και τη Πέμπτη 30/3/17  (  Μαβίλη & Πυθαγόρα (περιοχή ΙΚΑ Ευόσμου), στο ygeia@kordelio-evosmos.gr  και στο 2310 558 505. Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε και στο Facebook, https://www.facebook.com/healthdeptevosmos) και να αναφέρουν τα εξής στοιχεία:

  1. Ονοματεπώνυμο
  2. Σταθερό Τηλέφωνο
  3. Κινητό Τηλέφωνο
  4. Ηλικία
  5. Εάν πάσχουν από οστεοπόρωση ή όχι
  6. Πότε έκαναν τελευταία φορά ακτινογραφία στην σπονδυλική στήλη (πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα έτος για να μην υπάρξει υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολία).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ»

Από τη βιβλιογραφία γνωρίζουμε ότι η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται ως «Η Σιωπηλή Επιδημία», εξαιτίας των σπονδυλικών καταγμάτων, που δεν γίνονται άμεσα κλινικά αντιληπτά.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη προϋπαρχόντων σπονδυλικών καταγμάτων πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων σπονδυλικών καταγμάτων ως και κατά 7-9 φορές (γνωστός κι ως καταρράκτης των καταγμάτων).

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι μόνο το 1/3 των σπονδυλικών καταγμάτων γίνονται αντιληπτά, έτσι η υποδιάγνωση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Διαγνωστικά, η διενέργεια ακτινογραφίας της σπονδυλικής στήλης  θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση της παρουσίας σπονδυλικών καταγμάτων.

Παραδείγματος χάριν, ο οστεοπορωτικός ασθενής που παρουσιάζει ραχιαλγία-οσφυαλγία-κύφωση ή αναφέρει μείωση του ύψους του περισσότερα από 4 εκατοστά, πρέπει να υποβάλλεται σε ακτινογράφηση της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος προτίθεται να προσφέρει τα «voucher» των ακτινογραφιών μέσω ιατρών και φαρμακοποιών στους τελικούς δικαιούχους, οι οποίοι θα αξιολογούνται από τους πρώτους. Η καμπάνια αυτή έχει λάβει την επιστημονική αιγίδα και υλοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.). Συγκεκριμένα, η Ε.Ε.Μ.Μ.Ο και η ειδική επιστημονική ομάδα που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, έχει αναλάβει την αξιολόγηση των ακτινογραφιών μέσα από ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η ορθή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η παραπομπή του ασθενούς στον θεράποντα ιατρό τους, προς περαιτέρω αξιολόγηση της γενικότερης σκελετικής υγείας του ασθενούς.

Συμπληρωματικά, η Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. έχει σχεδιάσει κι ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για τους ασθενείς με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρημάτων αυτού του προγράμματος με τη δημοσιοποίησή τους για τη συνεχή εκπαίδευση και υπεύθυνη ενημέρωση των ιατρών.

Η εκτέλεση των ακτινογραφιών θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με δύο μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ για την υπόλοιπη Ελλάδα.