ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ τα βάζει με την General Motors

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε την Τρίτη εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors Co, σε βάρος της οποίας απείλησε να επιβάλει «βαρύ τελωνειακό δασμό» καθώς κατασκευάζει ορισμένα από τα οχήματα Chevrolet Cruze στο Μεξικό και τα πουλάει στις ΗΠΑ.

«Η General Motors παραδίδει μοντέλα Chevy Cruze που κατασκευάστηκαν στο Μεξικό σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει δασμούς. Κατασκεύασέ τα στις ΗΠΑ ή πλήρωσε έναν βαρύ τελωνειακό δασμό!» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο μεγιστάνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στις εμπορικές συμφωνίες που είχαν διαπραγματευτεί οι προκάτοχοί του, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ. Επιπλέον είχε υποσχεθεί να καταγγείλει την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βορείου Αμερικής (Aléna ή NAFTA), που συνάφθηκε μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.

Αυτή η συμφωνία επέτρεψε στην General Motors να κατασκευάζει οχήματα στο Μεξικό και να τα εισάγει στις ΗΠΑ χωρίς την επιβολή δασμών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι, εάν τουλάχιστον το 65% των τμημάτων ενός οχήματος προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό), το όχημα μπορεί να πωληθεί στο αμερικανικό έδαφος χωρίς την επιβολή κανενός εισαγωγικού δασμού.

Η GM κατασκευάζει τα hatchback Chevrolet Cruze (ένα οικογενειακό σεντάν) που προορίζεται για τις παγκόσμιες αγορές στο Μεξικό, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός πωλείται στις ΗΠΑ

Η General Motors διέψευσε από πλευρά της τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας πως τα Chevrolet Cruze που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη μονάδα του Λορντστάουν στο Οχάιο (βόρεια).

«Η GM κατασκευάζει τα hatchback Chevrolet Cruze (ένα οικογενειακό σεντάν) που προορίζεται για τις παγκόσμιες αγορές στο Μεξικό, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός πωλείται στις ΗΠΑ» τονίζεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ έχει πολλές βιομηχανικές μονάδες στο Μεξικό μεταξύ αυτών τρία εργοστάσια συναρμολόγησης. Το ένα βρίσκεται στο Σιλάο (κεντρικά), το δεύτερο στο Σαν Λουίς Ποτοσί και το τρίτο στο Ράμος Αρίσπε, κοντά στα σύνορα με το Τέξας.