Κεντρική Μακεδονία: ΦΟΔΣΑ ……Α.Ε.;

Του Μανόλη Λαμτζίδη

Aν ήθελε κάποιος να χαρακτηρίσει  σήμερα τον Περιφερειακό Σύνδεσμό ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας , θα τον χαρακτήριζε ορθά ως έναν από τους μεγαλύτερους φορείς προώθησης και υλοποίησης της ιδέας της «θερμικής αξιοποίησης»(λέγε με «καύση») των «συμμείκτων «στερεών αποβλήτων στα όρια της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μακρόχρονη και σταθερή κυριαρχία στο εσωτερικό του, ενός συμπαγούς «γαλαζο-πράσινου» μπλοκ με επικεφαλής το Μιχ. Γεράνη, θιασώτη της «καύσης»  διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

Αυτό διευκολύνεται από τη συστηματική υποβάθμιση των δημοκρατικών και συλλογικών λειτουργιών στο εσωτερικό του με την μεταφορά από την αρχή της θητείας του συνόλου σχεδόν των αρμοδιοτήτων του πολυπληθούς Διοικητικού Συμβουλίου στην 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ως Αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, θιασώτης κι αυτός  της «καύσης» των στερεών αποβλήτων ως μεθόδου δήθεν αξιοποίησής τους!

Καμία συζήτηση φυσικά δε γίνεται,  αν η μέθοδος αυτή καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων!

Ο ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.,  υπήρξε ο βασικός φορέας υλοποίησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην καταταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ευκαρπίας(Δήμος Παύλου Μελά), ενός έργου «υπερδιαστασιολογημένου», που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις του συνόλου της τοπικής κοινωνίας – και όχι μόνο-.

Δεκάδες κάτοικοι που αντιδρούσαν στην κατασκευή του τονίζοντας ότι η όλη φιλοσοφία συνδέεται με τη φιλοσοφία της «καύσης» στερεών αποβλήτων, που ακολουθεί ακόμα και σήμερα ο γειτονικός «ΤΙΤΑΝ» , σύρθηκαν στα δικαστήρια και καταταλαιπωρήθηκαν , ασχέτως αν τελικά αθωωνόντουσαν πανηγυρικά.

Επανερχόμενοι στον ΦΟΔΣΑ Κ.Μ. , αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του για το 2017 ανέρχεται σε 41 εκ. ευρώ περίπου , ενώ στο Τεχνικό του Πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα μεγάλης αξίας (της τάξης των 4,5 εκ. ευρώ συνολικά) μεταξύ των οποίων «εκβραχισμοί» (!!!) στο χώρο του ΣΜΑ Ευκαρπίας (300.000 ευρώ) , κατασκευή «ενισχυμένης περίφραξης» (64.000 ευρώ) κ.ο.κ.

Η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ  χωρίς να θέσει σε συζήτηση, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου,  το  αμφιλεγόμενο – και μη εναρμονιζόμενο με το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ –  Περιφερειακό Σχέδιο  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας – για το οποίο γνωμοδότησε θετικά,  παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης,  το Περιφ. Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας- στηρίζει από τώρα την εφαρμογή του έχοντας εναρμονίσει  το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 με το σχέδιο αυτό, τη στιγμή που αναμένεται η κύρωσή του με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το ΠΕΣΔΑ αυτό  αφήνει  ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. 

Η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ ΚΜ δεν έθεσε σε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για αλλαγή της μορφής των ΦΟΔΣΑ , φοβούμενη μήπως κατακερματιστεί σε μικρότερους και λειτουργικότερους φορείς,  και στερηθεί της εξουσίας της.

Η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ ΚΜ , δεν  έθεσε σε συζήτηση σε επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου το ζήτημα των απολύσεων 72 συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί τον Δεκέμβρη του 2014,  παρά τη ρητή πρόβλεψη της ρύθμισης Βερναρδάκη για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Με τον τρόπο αυτό και με αυτές τις μεθοδεύσεις,  με τη μέθοδο της «διολισθήσεως», ο ΦΟΔΣΑ Κ.Μ. από δημόσιος και συλλογικός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων μετατρέπεται σε εμπορική εκμεταλλευτική επιχείρηση , που διοικείται συγκεντρωτικά και υπηρετεί αφενός την αδιατάρακτη αναπαραγωγή της εξουσίας του «πρασινο-γάλαζου» μπλοκ και αφετέρου την κερδοφορία εργολάβων σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία ταυτίζεται ΑΠΟΛΥΤΑ με τον ξεκάθαρο αποκλεισμό της «καύσης συμμείκτων»!

Μανόλης Λαμτζίδης

Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς

Επικεφαλής της ΡΕΚΚ

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.