ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Η γραφειοκρατία στέλνει κόσμο στη… φυλακή! Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος των δικηγόρων

Πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή, καθώς δεν εμφανίζονται ποτέ στο εφετείο, παρότι έχουν ασκήσει έφεση! Στην παραπάνω καταγγελία προχώρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά υπαλλήλων των δικαστηρίων.

Ο Νίκος Βαλεργάκης καταγγέλλει ότι λόγω… αδιαφορίας, οι υπάλληλοι τον δηλώνουν μόνιμο αντικλητό δικηγόρο σε κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί και πρέπει να ασκήσουν έφεση. «Βρίσκω καθημερινά στο γραφείο μου θυροκολλημένες κλήσεις για δίκες ατόμων που δεν τα γνωρίζω, δεν τους έχω δει ποτέ στη ζωή μου, δεν είναι πελάτες μου και φυσικά δεν μπορώ να τους βρω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο, εκατοντάδες πολίτες να κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή, καθώς δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο, αφού δεν το γνωρίζουν πότε δικάζονται και απορρίπτονται οι εφέσεις τους» περιγράφει στη «δημοκρατία».

Το ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τεθεί επανειλημμένα στις δικαστικές αρχές, ωστόσο οι υπάλληλοι αρνούνται ότι συμβαίνει. «Αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα εδώ και δεκάδες χρόνια, για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί και οι προκάτοχοί μου. Οι υπάλληλοι, παρότι υποχρεούνται να παραπέμψουν τους καταδικασθέντες που δεν έχουν δικηγόρο στο «Legal Aid», προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση και να ασχοληθεί κάποιος συνάδελφος με την έφεσή τους, στέλνουν παράτυπα τις αιτήσεις εφέσεων στο γραφείο μου. Επικρατεί καθημερινά ένα μπάχαλο, εκατοντάδες τέτοιες αιτήσεις φτάνουν σ’ εμένα όλο το χρόνο, τις οποίες ούτε υποχρεούμαι από το νόμο, ούτε μπορώ να εξυπηρετήσω» σημειώνει στη «δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλεργάκη, συνέπεια όλης αυτής της δυσλειτουργίας, είναι οι κατηγορούμενοι να μην εμφανίζονται στο δικαστήριο και οι εφέσεις τους να απορρίπτονται ως ανυποστήρικτες, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που εντοπιστούν σε τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας, να φυλακίζονται.