ΕΙΔΗΣΕΙΣ
hopeA (2)

Η Ελλάδα στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία

Tα επιτεύγματα και οι καινοτομίες του Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών COPE-H, που εγκαινιάστηκε χτες, από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης),Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Ελληνικός Σύνδεσμςο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A).

Στο Κέντρο που εκτείνεται σε 2000 τμ και διαθέτει ειδικού χώρους clean room 500 τμ, αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογίες οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών που βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, ο φωτισμός, η ιατρική, η συσκευασία και συνεχώς θα συναντάμε αποτελέσματα της σε όλο και περισσότερες καθημερινές μας λειτουργίες.

Ο επικεφαλής του Κέντρου, που αποτελεί συνέχεια πολυετών ερευνητικών πρωτοβουλιών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. τόνισε πως τα επιτεύγματα του COPE-H, θέτουν τη χώρα μας στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία, τραβώντας την προσοχή παγκόσμιων κολοσσών και εταιριών που βλέπουν στα επιτεύγματα του κέντρου το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Συνδέσμου HOPE-A (HellenicOrganic&PrintedElectronics-Association) και του αντίστοιχου Ιαπωνικού Φορέα JAPEC, στον οποίο εντάσσονται μεγαθήρια στον τομέα της τεχνολογία όπως η SONY, η ΤOSHIBA, η PANASONIC, η TDK και πολλές άλλες.

Την JAPEC εκπροσώπησε ο Naoki Rikita, υποστηρίζοντας πως η αυξανόμενη χρήση αυτών των υλικών μπορεί τα επόμενα χρόνια να μειώσει το κόστος στην καθημερινότητά μας, κάνοντας την ακόμα πιο απλή. Αναφερόμενος στο έργο του Κέντρου τόνισε πως η Ελλάδα χάρη στο έργο του βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο τόσο ερευνητικά όσο και τεχνολογικά, δημιουργώντας επιχειρηματικές προοπτικές και ευκαιρίες.

Αντίστοιχα ο κ. Martin Krebs, της εταιρίας VARTA, από την Γερμανία, εξήρε το έργο του Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών, προσθέτοντας πως η κρίση δεν έχει επηρεάσει το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ερευνητικά η Ελλάδα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κύκλου εργασιών του συγκεκριμένου κλάδου, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με υπολογισμούς το 2022 θα φτάσει περίπου τα 250 δις.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου