Ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα οι νέες τάσεις στην κατασκευή οχημάτων

Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, δήλωσε ο μηχανικός και ερευνητής Βασίλης Φωτσίτζης, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια ασχολείται με την εξέλιξη συστημάτων αντιρύπανσης οχημάτων, σε εξειδικευμένη εταιρία του χώρου, στο Άαχεν της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτσίτζη, το βασικό ζήτημα που προβληματίζει τις κατασκευαστικές εταιρείες είναι ο τρόπος παραγωγής του ρεύματος που θα τροφοδοτεί το όχημα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε χώρες όπου το ρεύμα παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οχήματα είναι όντως φιλικά στο περιβάλλον, ωστόσο αν το ρεύμα παράγεται από λιγνιτικές μορφές ενέργειας είναι εξίσου επιβαρυντικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ήδη υπάρχει μια ανοδική πορεία των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πρόσθεσε ότι υβριδικές τεχνολογίες κίνησης αλλά και οχήματα μηδενικών ρύπων αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες – κολοσσούς, όπως η Κίνα και η Ινδία.