ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό θα είναι το deal του αιώνα: Η Bayer αγοράζει τη Monstanto

Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υπογραφή μίας συνθήκης που θα ανοίγει άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά σε επίπεδο εμπορίου και επενδύσεων, η γερμανική Μπάγερ καταθέτει προσφορά για την εξαγορά της Μονσάντο, επιχειρώντας να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο, παντοδύναμο κολοσσό στον τομέα της προμήθειας γεωργικών προϊόντων.

Η προσφορά της γερμανικής εταιρείας ανέρχεται σε 62 δισ. δολάρια και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε επιχειρηματικό επίπεδο στη χώρα. Η Μονσάντο είναι γνωστή για τις γενετικές μετατροπές που επιχειρεί στα προϊόντα της, γεγονός που την έχει βάλει στο στόχαστρο των ακτιβιστικών οργανώσεων. Το δε διαφαινόμενο deal, δικαιολογεί τις αντιδράσεις των ακτιβιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι θεωρούν την Εμπορική και Επενδυτική Συμφωνία TTIP) που προτίθεται να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Η Bayer επιχειρεί να μετατραπεί στον «παγκόσμιο κυρίαρχο» του τομέα γεωργικού εμπορίου και επενδύσεων, ενώνοντας τις δυνάμεις της με μία εταιρεία που μεσουρανεί στο άλλο ημισφαίριο, αν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι αμφιλεγόμενες έως και κατακριτέες. Η αμέσως μεγαλύτερη προηγούμενη προσφορά σε μέγεθος από γερμανική εταιρεία, ήταν τα 38 δισ. δολάρια που δαπάνησε η Daimler, προκειμένου να εξαγοράσει την Chrysler, το 1998.

Η Bayer θέλει να συνδυάσει τη δική της τεχνογνωσία πάνω στην αντιμετώπιση των ζιζανίων που προσβάλουν τις καλλιέργειες και την τεχνογνωσία της Μονσάντο, στην παραγωγή των προϊόντων. Οι Γερμανοί πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν σαφώς μεγαλύτερες επιδόσεις, ενώ θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο αγορές με μικρότερο κόστος παραγωγής, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πηγή: protothema