ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακόμη 1.488 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους τον μήνα Δεκέμβριο

Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία

Από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 19.151 άτομα

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι 1.488 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, το μήνα Δεκέμβριο.

Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (717 άτομα), το Πακιστάν (213 άτομα), το Μαρόκο (75 άτομα), τη Γεωργία (74 άτομα), την Αλγερία (73 άτομα),  το Ιράκ (63 άτομα), το Ιράν (51 άτομα) και το Αφγανιστάν (50 άτομα).

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 19.151 άτομα.

Αναχώρησαν για την Ευρώπη δύο οικογένειες Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνταν στην Καλαμαριά

Οι πρώτες δύο οικογένειες προσφύγων που διέμεναν στην Καλαμαριά, αναχώρησαν για την τελευταία φάση του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Οι πρόσφυγες από την αιματοκυλισμένη Συρία και τα παγωμένα camp της Βορείου Ελλάδος, μέσα στην συμφορά τους, είχαν την τύχη να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα που ενοικιάζει ο Δήμος Καλαμαριάς, με την χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «REACT».

Ο νέος χρόνος επεφύλαξε για τις δύο αυτές οικογένειες, ως «πρωτοχρονιάτικο μποναμά» την ειδοποίηση μετεγκατάστασής τους από την Υπηρεσία Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία. Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου ξεκίνησαν με το λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας από την Καλαμαριά προς την Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα όπου τους ανακοινώθηκε η έγκριση της αίτησης ασύλου και η άμεση μεταφορά τους στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Στον σύντομο αποχαιρετισμό που είχαν με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και του «REACT», φανερά χαρούμενοι και συγκινημένοι δήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους για την ελληνική φιλοξενία. Είναι βέβαιο πως η παραμονή τους στην Καλαμαριά, θα μείνει στη μνήμη τους χαραγμένη, ως η αρχή του τέλους των σκληρών δοκιμασιών που πέρασαν από την έναρξη του πολέμου.

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας ευχαριστεί τους κατοίκους της Καλαμαριάς για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος για το 2016, καθώς και στα άλλα προγράμματα που άπτονται των καθηκόντων της Αντιδημαρχίας και αφορούν την αρωγή στους συμπολίτες,  που λόγω της οικονομικής κρίσης το έχουν ανάγκη.(Κοινωνικό Ιατρείο, Παντοπωλείο, Ιματισμός, Συσσίτιο κ.α.)